Liverpool bezig aan beste seizoen van deze eeuw

Reacties

Na de klinkende 3-0 zege op Old Trafford tegen Manchester United is de titelkoorts in Liverpool tot een nieuw hoogtepunt gestegen. Niet geheel onterecht, want de club die in 1990 voor het laatst kampioen van Engeland werd is bezig aan het beste Premier League-seizoen van deze eeuw. Op basis van de historie is het echter zeer de vraag of dat tot de landstitel zal leiden.

Liverpool bezig aan beste seizoen van deze eeuw

Na een zevende, een zesde, een achtste en weer een zevende plaats als eindklassering is Liverpool dit seizoen weer teruggekeerd aan de Engelse top. Met 62 punten bezetten The Reds momenteel de tweede plaats op vier punten van koploper Chelsea, dat bovendien één wedstrijd meer heeft gespeeld. Oude tijden herleven daarom op Anfield, waar de fans nog steeds teren op de eindzege in de Champions League van 2005.

Liverpool legde sindsdien weliswaar nog een keer beslag op zowel de FA Cup (2006) als de League Cup (2012), maar in de strijd om de landstitel was de achttienvoudig kampioen voor het laatst een serieuze mededinger in 2008/09, toen United met slechts vier punten meer dan zijn eeuwige rivaal het achttiende kampioenschap veroverde en daarmee Liverpool dus evenaarde.

In de jacht op nieuw Premier League-succes heeft de huidige ploeg van Brendan Rodgers na 29 speelronden één punt meer dan het team van Rafael Benítez destijds. Het huidige aantal van 62 punten is zelfs al een verbetering van het eindtotaal waarmee Liverpool de afgelopen drie seizoenen, ver verwijderd van de om de prijzen strijdende topteams, afsloot. Met aanvallend voetbal doet Liverpool dit seizoen echter weer mee om de prijzen. Met 76 treffers (vijf meer dan Manchester City) is het momenteel zelfs de productiefste ploeg in de Premier League.

Met Fernando Torres (nr. 9), Steven Gerrard en Dirk Kuijt als gezichtsbepalende spelers liep Liverpool de landstitel in 2008/09 op slechts vier punten mis. Met nieuwe ploeggenoten als Luis Suarez en Daniel Sturridge ligt aanvoerder Gerrard op koers om die jaargang tijdens dit seizoen te verbeteren.
Met Fernando Torres (nr. 9), Steven Gerrard en Dirk Kuijt als gezichtsbepalende spelers liep Liverpool de landstitel in 2008/09 op slechts vier punten mis. Met nieuwe ploeggenoten als Luis Suarez en Daniel Sturridge ligt aanvoerder Gerrard op koers om die jaargang tijdens dit seizoen te verbeteren.

Daarin is uiteraard een hoofdrol weggelegd voor de twee spitsen, Daniel Sturridge en Luis Suarez. Samen waren ze dit seizoen al goed voor 43 treffers. Dat alles is voor de gemiddelde Liverpool-fan voldoende om te hopen dat het vieren van een landstitel niet langer iets is uit ver vervlogen tijden. Toch blijkt uit de historische cijfers dat het feit dat Liverpool bezig is aan de beste Premier League-jaargang van deze eeuw, allerminst een garantie is voor nieuw eremetaal.

Sinds de eeuwwisseling stond de aanstaande landskampioen er na 29 wedstrijden namelijk vrijwel altijd beter voor. Alleen in 2001/02, 2002/03 en 2010/11 had de club die uiteindelijk kampioen werd minder punten dan Liverpool nu bezit met 29 duels achter de rug. Ook het feit dat The Reds op koers liggen om de jaargang 2008/09 – de beste in de gehele PL-historie – te verbeteren, biedt geen garantie. Aan het eind van de rit had de landskampioen alleen in 2000/01, 2002/03 en 2010/11 minder punten dan Liverpool vijf seizoenen geleden had (86).

In een ultieme poging de landstitel voor het eerst sinds 1990 weer naar Anfield te halen heeft Liverpool het verloop van de kampioensrace wel voor een groot deel in eigen hand. Op 12 en 26 april komen de directe concurrenten Manchester City en Chelsea nog op bezoek. Zeges in die twee toppers zouden het ultieme bewijs zijn van wat Steven Gerrard zondag na de overwinning op United al stelde: Liverpool is absoluut een kanshebber voor de titel. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.