Links- of rechtsbenig? Bij Ousmane Dembélé blijft het een mysterie

Reacties

Ousmane Dembélé is onder Ronald Koeman weer helemaal opgebloeid bij Barcelona en zit nu, voor het eerst in tweeënhalf jaar tijd, weer eens bij de Franse nationale ploeg. Daar hoopt Didier Deschamps op meer effectiviteit van de man met een bijzondere statistiek achter zijn naam.

Links- of rechtsbenig? Bij Ousmane Dembélé blijft het een mysterie
© Pro Shots
Frankrijk
Frankrijk
1 - 1
Oekraïne
Oekraïne

Dembélé maakte in 2017 voor meer dan honderd miljoen euro de overstap van Borussia Dortmund naar Barcelona, maar mede door blessureleed en ernstige twijfels over zijn professionaliteit kwam hij in Spanje maar moeilijk op stoom. Koeman heeft blijkbaar de juiste snaar geraakt, want dit seizoen zien we de beste versie van Dembélé. De aanvaller kan eindelijk belangrijk zijn voor Barcelona.

© Pro Shots

Wat is er veranderd? 'Ik wil altijd het maximale geven, maar om eerlijk te zijn was ik fysiek erg zwak toen ik hier binnenkwam', zo blikte Dembélé deze week terug in gesprek met Telefoot. 'Ik ben aan de slag gegaan met de fysieke trainers bij Barcelona en dit seizoen gaat het veel beter. Ik ben nu beter voorbereid op de wedstrijden en ik voel me nu goed over mezelf. Van de drie voorgaande jaren, met daarin veel blessureleed, heb ik ook veel geleerd. Ik blik er nu met een glimlach op terug.'

Dembélé heeft de smaak te pakken gekregen bij Barcelona en heeft in dit kalenderjaar nog geen competitiewedstrijd gemist. Afgelopen weekend maakte hij tegen Real Sociedad zijn negende goal van dit seizoen (alle competities) en zijn 28ste doelpunt in het shirt van Barcelona. Een opvallend feitje: Dembélé heeft deze 28 doelpunten precies verdeeld over zijn beide voeten. Veertien keer scoorde de aanvaller met rechts, veertien keer (waarvan eenmaal tegen Sociedad) met links.

De bijzondere statistiek brengt de gedachten terug naar een hilarisch filmpje van jaren geleden, waarin Dembélé werd gevraagd of hij nu eigenlijk links- of rechtsbenig was. 'Links', zo was het antwoord. Maar waarom schoot hij zijn strafschoppen dan met rechts? 'Want ik schiet beter met rechts.' Ook jaren later is er nog weinig duidelijkheid over de voorkeur van de Fransman.

Deschamps
Zijn goede spel van dit seizoen bij Barcelona heeft Dembélé een nieuwe oproep voor het Franse nationale elftal opgeleverd. Bondscoach Deschamps is erg te spreken over de ontwikkeling die zijn landgenoot doormaakt, maar ziet ook nog voldoende verbeterpunten.

Volgens Deschamps had Dembélé dit seizoen al op veel meer goals kunnen staan. 'Hij speelt nu vaak en is in staat om het verschil te maken, maar hij zou nog meer kunnen scoren. Ousmane moet effectiever worden', sprak de keuzeheer. 'Dan gaat het er niet over of ik hem wil veranderen, want dat is het helemaal niet. Hij speelt al een tijdje op het hoogste niveau, maar is nog jong en kan nog stappen maken. Het zou goed zijn voor hem, voor zijn club én voor ons als hij efficiënter zou worden.'

Hij speelt al een tijdje op het hoogste niveau, maar is nog jong en kan nog stappen maken

'Dat is iets waar aan gewerkt moet worden', vervolgde Deschamps. 'Maar het is ook iets wat zich ontwikkelt naarmate je ouder wordt. Je maakt betere keuzes als je meer volwassen bent. Voor Ousmane ligt daar het verbeterpunt, maar ik kijk liever naar wat hij wél goed doet. Hij is altijd in staat geweest om tegenstanders uit te spelen en iets te creëren. Iedere speler heeft wel kleine gebreken, maar die kunnen best aangepakt en uitgewist worden.'

Frankrijk speelt woensdagavond in de WK-kwalificatiereeks tegen Oekraïne. Daar is Andriy Shevchenko de bondscoach. 'In mijn positie is het natuurlijk beter als Dembélé niet scoort', knipoogde de topspits van weleer op zijn persconferentie. 'Maar iedereen ziet dat hij een erg talentvolle speler is, die misschien iets geduldiger moet zijn als het gaat om het afmaken van kansen.' En of dat nu met links of met rechts gebeurt: dat maakt natuurlijk helemaal niets uit.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.