Lindgren knalt tiental FC Groningen langs ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft niet kunnen profiteren van een vlaag van verstandsverbijstering van Michael de Leeuw. De aanvaller van FC Groningen moest al na een halfuur naar de kant met een rode kaart, maar door een schitterende vrije trap van aanvoerder Rasmus Lindgren leverde die sanctie geen puntenverlies op: 0-1.

FC Groningen moest al na dertig minuten verder met tien man. Scheidsrechter Bas Nijhuis trok een directe rode kaart voor aanvalsleider De Leeuw, die het na een vrijwillige duikeling aan de stok kreeg met ADO-verdediger Tom Beugelsdijk. De getergde cultheld schreeuwde de aanvaller wat in zijn oor als reactie op de schwalbe, waarna De Leeuw opstond en zijn hoofd in de rug van Beugelsdijk duwde. Voor die actie moest hij inrukken.

Met het vertrek van De Leeuw verdween direct de enige gevaarlijke speler van de noorderlingen uit de ploeg. Hij had voor rust voor het enige gevaar van de bezoekers gezorgd met een kopbal die naast en over het doel van Martin Hansen ging. ADO-spits Mike Havenaar was in de elfde minuut koppend een stuk scherper, want hij kreeg de bal wel op doel. De Nederlandse Japanner had echter de pech dat goalie Sergio Padt de bal met een reflex uit zijn doel ranselde.

Na rust lukte het de equipe van coach Henk Fraser amper om de ondertalsituatie van Groningen uit te buiten. Kansen waren er wel voor Kevin Jansen (van dichtbij over) en opnieuw Havenaar (kopbal in handen van Padt), maar gescoord werd er niet door de club uit de Hofstad. FC Groningen toonde zich een stuk effectiever. De ploeg presteerde het slechts twee keer op doel te schieten, maar de eerste poging van Jesper Drost werd net onder de lat weggetikt door de zwevende Hansen en de tweede poging van Lindgren sloeg tegen het net.

De centrale verdediger en captain pegelde een vrije trap van zeker dertig meter in de linkerhoek binnen en verraste Hansen met die knal. De Zweed tekende tevens voor de eindstand en bezorgde zijn ploeg de eerste zege sinds 7 februari, want ook na die tegentreffer kreeg Havenaar - die nog twee opgelegde kansen kreeg - het vizier niet op scherp. Door de nipte zege komen de noorderlingen 37 punten. Dat zijn er evenveel als ADO, dat op doelsaldo nog wel de elfde plaats bestiert.