Lindegaard voorvechter acceptatie homo's in voetbal

Manchester United-keeper Anders Lindegaard (26) heeft zich op zijn weblog opgeworpen als een voorvechter van een open houding ten aanzien van homoseksualiteit in de voetballerij. Het gebeurt zelden dat een speler zich zo uitgesproken uitlaat over seksuele geaardheid in de voetballerij.

Lindegaard voorvechter acceptatie homo's in voetbal

Het probleem ligt bij de supporters, vermoedt Lindegaard, die zelf aangeeft hetero te zijn. 'Als voetballer denk ik allereerst dat een homoseksuele collega bang is uit de kast te komen vanwege de reactie van de fans. Mijn indruk is dat spelers er geen moeite mee zouden hebben.'

In oktober heeft de KNVB het campagnefilmpje 'Homo? Het boeit geen flikker!' voorgesteld met als doel het vergroten van de acceptatie van homoseksuele voetballers.

Het kan volgens Lindegaard niet zo zijn dat er geen homoseksuelen in de voetballerij zijn. 'Volgens een poll van Gallup (een gerenommeerd Amerikaans onderzoeksbureau, red.) uit 1997 is twaalf procent van de Deense mannen homo. Nogal opvallend dat er dan tussen duizend mannen nul zitten die homo zeggen te zijn', trekt Lindegaard zijn conclusies.

Taboe'Homoseksualiteit in het voetbal is een taboe. De sfeer die zowel op het veld als op de tribune heerst, is hard: het stereotype beeld van een man is dat hij stoer, sterk en agressief behoort te zijn. Dat is bepaald niet het beeld dat een voetbalfan associeert met een homo', denkt Lindegaard.

De intolerantie die fans naar homoseksuelen hebben past niet meer in de huidige maatschappij, gaat hij door. 'Overal worden mensen meer liberaal, geciviliseerd en steeds minder bevooroordeeld, maar de voetbalwereld blijft vastzitten in het verleden, als het op tolerantie aankomt.'

'Dat we het negeren, toont alleen maar aan hoe ernstig het probleem eigenlijk is. Natuurlijk is het erg als een jonge homoseksuele man zich gedwongen voelt te stoppen met voetbal omdat hij zich buitengesloten voelt.'

'Elke vorm van discriminatie is en zou volkomen onacceptabel moeten zijn. Homoseksuele voetballers hebben een voorbeeld nodig. Iemand die durft op te staan en uit te komen voor zijn geaardheid', besluit Lindegaard.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's