Liesveld: 'Geen penalty voor Willem II, wel voor PSV'

Jordy Croux dacht na het terugzien van de beelden recht te hebben op een penalty, maar scheidsrechter Richard Liesveld bleef erbij dat er sprake was van een 'onvermijdelijke botsing' tussen de Willem II-aanvaller en PSV-doelman Jeroen Zoet. De Eindhovenaren hadden in de ogen van de leidsman wél recht op een strafschop.

Het was het grootste moment van opwinding in de eerste helft van het duel in Tilburg, dat in 0-0 eindigde. Zoet kwam zijn doel uit en haalde Croux (foto) hard onderuit. De Belgische vleugelspits had zijn actie toen echter al afgerond met een schot naast het doel van PSV. Liesveld bleef daarom ook na het terugzien van de beelden bij zijn beslissing om geen penalty te geven. 'Ik heb het samen met mijn assistenten geïnterpreteerd als een onvermijdelijke botsing.'

Opmerkelijk, zeker omdat Zoet na afloop zei dat hij van Liesveld had gehoord dat het wél een penalty was. Ook Croux dacht bij FOX Sports aan een strafschop. 'Hij komt wel vol met de voeten vooruit.' Liesveld noemde het bij de NOS een situatie die op twee manieren kan worden uitgelegd. 'Je kan het een strafschop vinden omdat hij onvoorzichtig doorloopt en zijn tegenstander ten val brengt, of je vindt het een onvermijdelijke botsing. Ik vind het een fiftyfifty-moment.'

Op een andere beslissing moest Liesveld wél terugkomen. PSV had een penalty moeten krijgen, concludeerde Liesveld toen hij de handsbal van Willem II-verdediger Pele van Anholt na een voorzet van Bart Ramselaar uit de tweede helft terugzag. 'Daar zit de hand veel verder van het lichaam dan ik tijdens de wedstrijd heb waargenomen. Dat had absoluut een strafschop moeten zijn.' Liesveld baalt ervan dat hij het niet heeft gezien. 'Dit maakt ons vak veel minder leuk.'

Van de Looi
Willem II-coach Erwin van de Looi tilde niet al te zwaar aan de beslissingen van Liesveld, maar voor hem voelde het punt in tegenstelling tot de dolblije eigen aanhang niet als een zege. 'Het voelt niet echt als een overwinning. Natuurlijk ben je blij met een punt tegen de kampioen, alleen schiet je in onze positie niet zoveel op met gelijkspelletjes', zei de trainer van de Tricolores, die al vijf keer gelijkspeelden en zestiende staan met elf punten.

Van de Looi vond dat zijn ploeg nooit echt met de rug tegen de muur stond tegen PSV. 'We hebben 'm niet echt voor de poorten van de hel weg hoeven slepen. We hadden in de eerste helft met een beetje geluk ook wel een goal kunnen maken of een penalty mee kunnen krijgen. Ik kon het niet goed zien, maar ik had wel het gevoel dat-ie 'm raakte. Hij (Liesveld, red.) heeft anders besloten, dan moet je doorspelen. Dat hebben we goed gedaan en uiteindelijk is een gelijkspel, denk ik, terecht.'