Licentiecommissie ziet groei aantal zorgenkindjes

Reacties

Het Nederlandse betaald voetbal kent bij de nieuwe indeling beduidend meer clubs in de categorie 1, die vanwege hun financiële situatie onder curatele staan. PEC Zwolle is een van de teruggevallen clubs.

Licentiecommissie ziet groei aantal zorgenkindjes

Onder de twaalf clubs in categorie 1 - een jaar geleden waren dat er nog maar vijf - bevinden zich vier Eredivisionisten; NAC Breda, FC Twente, FC Dordrecht en PEC Zwolle. Voor die laatste club is het een degradatie in vergelijking met een jaar geleden.

Het naar de Eredivisie gepromoveerde Excelsior is daarentegen juist geklommen naar de veiligere categorie 2, terwijl de degradanten Roda JC, NEC en RKC Waalwijk kampen met de gevolgen van de sportieve stap terug.

'De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet gemakkelijk heeft', zegt Mark Boetekees. De bestuurssecretaris betaald voetbal, die verantwoordelijk is voor de afdeling licentiezaken van de KNVB, wijst daarbij op de problemen inkomsten te genereren.

'Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan.'

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, SC Heerenveen en Feyenoord.
Categorie 2: ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II.
Categorie 1: De Graafschap, Fortuna Sittard,  NAC Breda, FC Twente, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.