Polen heeft zich voor de negende keer in de geschiedenis geplaatst voor het WK. Robert Lewandowski was goud waard in de play-offs tegen Zweden.

Polen
2 - 0
Zweden
Zweden

De laatste keer dat Zweden en Polen tegenover elkaar waren was afgelopen zomer op het EK toen Viktor Claesson diep in de extra speeltijd voor de 3-2 overwinning van Zweden zorgde. Destijds leverde die zege ook meteen de groepswinst op, terwijl Polen als laatste eindigde. Negen maanden later kregen Lewandowski en zijn ploeggenoten kans op revanche.

Polen bereikte de finale van de play-offs doordat Rusland vanwege de invasie in Oekraïne uit de competitie werd genomen, Zweden won donderdag na verlenging van Tsjechië (1-0). Dinsdagavond in Stadion Slaski deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. In een gelijkopgaande eerste helft waren de beste mogelijkheden voor Zweden, dat vooral van afstand probeerde het doel van Wojciech Szczesny onder vuur te nemen.

Na rust was het snel raak voor Polen, waar de kort daarvoor ingevallen Grzegorz Krychowiak een penalty verdiende. Jesper Karlström beging een overtreding en Daniele Orsato wees naar de stip. De toegekende strafschop was een koud kunstje voor Lewandowski, die tijdens de vorige onderlinge ontmoeting ook al twee keer trefzeker was. Met zijn 75ste interlandtreffer zorgde hij voor 1-0.

Zweden ging op jacht naar de gelijkmaker en kreeg via Emil Forsberg en Mattias Svanberg kansjes, maar Szczesny hield zijn doel eenvoudig schoon. In de 73ste minuut zorgde Piotr Zielinski voor de beslissing in Chorzów. Na geschutter in de Zweedse verdediging rondde hij oog in oog met Robin Olsen uiterst koel af. Zlatan Ibrahimovic en Jesper Karlsson kwamen tien minuten voor tijd nog binnen de lijnen bij Zweden, maar ook zij konden een nederlaag niet voorkomen.