Lewandowski: 'Duitsland heeft ons de ogen geopend'

Reacties

Na twee mislukte EK-missies hoopt Robert Lewandowski later deze maand met Polen wel eens iets te presteren op een Europese eindronde. De overwinning op Duitsland in de kwalificatiereeks heeft volgens de spits van Bayern München wonderen gedaan.

Lewandowski: 'Duitsland heeft ons de ogen geopend'

Polen won in de herfst van 2014 thuis met 2-0 verrassend van het buurland, dat op 16 juni de tweede tegenstander is in Poule C. Confrontaties met de Duitsers zijn altijd beladen gezien het verleden, maar dat was niet zozeer de reden waarom Lewandowski de 2-0 zege belangrijk vond. 'De overwinning op Duitsland in de kwalificatie heeft ons de ogen geopend, wat voor potentie dit team heeft', zegt de Poolse spits tegen ESPN.

Die kwaliteiten kwamen er op de afgelopen twee EK's niet uit. Tijdens het debuut in Oostenrijk en Zwitserland was de poulefase onder leiding van Leo Beenhakker het eindstation (nog zonder Lewandowski). Vier jaar later ging het in eigen land weer mis. 'De druk heeft ons toen niet geholpen', aldus Lewandowski. Polen won zodoende nog niet een van zijn zes EK-wedstrijden, terwijl het op de WK's van 1974 en 1982 nog de bronzen plak greep.

Onder leiding van Leo Beenhakker verloor Polen acht jaar geleden met 2-0 van Duitsland op het EK. Lukas Podolski scoorde twee keer.
Onder leiding van Leo Beenhakker verloor Polen acht jaar geleden met 2-0 van Duitsland op het EK. Lukas Podolski scoorde twee keer.

Lewandowski hoopt nu in de voetsporen te treden van illustere voorgangers als Grzegorz Lato en Zbigniew Boniek. Hij denkt dat het zeker mogelijk is op basis van de overwinning op Duitsland. 'Ik train elke dag met de spelers van Bayern, ken de Duitsers erg goed. Maar voor het team was het belangrijk om te zien dat we ook van de beste kunnen winnen. Dat was super voor de moraal', aldus Lewandowski, die woensdag nog met 2-1 van Oranje verloor.

Polen kan de woorden van Lewandowski voor het eerst waarmaken op 12 juni als Noord-Ierland de tegenstander is. Op 16 juni volgt de kraker tegen wereldkampioen Duitsland. Oekraïne is op 21 juni de laatste tegenstander. Komende maandag oefent de ploeg van bondscoach Adam Nawalka eerst nog tegen Litouwen.

VI Legends, EKSpecial

De 180 pagina's dikke EK-special van VI bestellen? Dat kan! Klik op onderstaande button en zorg dat jouw voorbereiding op het EK ideaal verloopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.