Leverkusen stoot Hertha van derde plaats, punt Hoffenheim

Hertha BSC heeft tijdens de 21ste speelronde van de Bundesliga de derde plaats af moeten staan aan Bayer Leverkusen. De 28-jarige Julian Nagelsmann pakte als opvolger van Huub Stevens een punt met 1899 Hoffenheim in de uitwedstrijd tegen Werder Bremen.

Darmstadt 98 – Bayer Leverkusen 1-2
Vijf dagen voor het Europa League-treffen met Sporting Lissabon boekte Bayer Leverkusen zijn tweede zege van 2016. Darmstadt 98 hield de ploeg van trainer Roger Schmidt aanvankelijk nog in bedwang. De middenmoter verdedigde zijn doel met verve en kwam in de 28ste minuut op voorsprong dankzij een kopbal van Sandro Wagner, nadat Bernd Leno een schot van Jan Rosenthal nog had gekeerd.

Leverkusen leek daarmee af te stevenen op het derde gelijkspel van het kalenderjaar, maar keerde de wedstrijd in de tweede helft om. Het overwicht betaalde zich na 62 minuten eindelijk uit toen Aytac Sulu een vrije trap van Hakan Çalhanoglu ongelukkig in eigen doel kopte. Een kwartier later kwam dat Darmstadt duur te staan, toen Julian Brandt scoorde uit een counter. Leverkusen neemt daardoor op doelsaldo de derde plaats over van Hertha BSC.

VfL Wolfsburg – FC Ingolstadt 04 2-0
Na zeven competitieduels zonder zege won Wolfsburg zaterdagmiddag tegen FC Ingolstadt 04 eindelijk weer eens een Bundesliga-wedstrijd. Die zege kwam als geroepen voor de ploeg van trainer Dieter Hecking, want woensdag wacht een bezoek aan AA Gent in de achtste finale van de Champions League. Dat belangrijke duel kan de ploeg van de nog altijd geblesseerde spits Bas Dost nu toch met enig vertrouwen tegemoet treden.

Aanvankelijk had Ingolstadt nog het beste van het spel, maar toen Julian Draxler in de 29ste minuut balverlies in de defensie afstrafte uit een voorzet van Daniel Caligiuri veranderde dat. Tien minuten later werkte Robin Knoche van dichtbij een rebound binnen, nadat Max Kruse uit een corner nog op doelman Ramazan Özcan was gestuit. Mede doordat Koen Casteels een kopbal van Marvin Matip uit zijn doel hield, houdt Wolfsburg (achtste) enigszins uitzicht op Europees voetbal.

Met de 34 jaar jonge Julian Nagelsmann stond er een heel andere verschijning langs de zijlijn dan de onlangs gestopte Huub Stevens.

Werder Bremen - 1899 Hoffenheim 1-1
Met de nieuwe keuzeheer Nagelsmann beschikt Hoffenheim over de jongste trainer in de Bundesliga. Zo is hij bijvoorbeeld negen jaar jonger dan Claudio Pizarro (37), de man in vorm bij Werder Bremen.

De opvolger van de deze week wegens gezondheidsredenen gestopte Stevens kon zich geen betere start wensen dan in het Weserstadion, waar Andrej Kramaric na twee minuten de score opende in het degradatieduel. Waar de van Leicester City gehuurde spits met zijn rake kopbal aanvankelijk de gevierde man was, hielp hij zijn ploeg een klein kwartier voor tijd flink in de problemen. Na een overtreding op Zlatko Junuzovic kreeg hij zijn tweede gele kaart, waardoor de bezoekers in de slotfase uiteindelijk moesten vechten voor een punt.

De achterstand was op dat moment allang weggewerkt door de thuisclub. Bij een corner meldde verdediger Papy Djilobodji zich voorin en de van Chelsea gehuurde Senegalees gaf uiteindelijk het laatste zetje.

VfB Stuttgart - Hertha BSC 2-0
Hertha BSC bereikte woensdag de halve finale van het bekertoernooi, hoewel het niet bepaald inspirerend voor de dag kwam bij 1. FC Heidenheim (2-3). Stuttgart was een stuk slagvaardiger tegen de hoofdstedelingen, die door de nederlaag hun derde plaats verspeelden aan Bayer Leverkusen.

Serey Dié maakte de eerste competitietreffer voor de Zuid-Duitsers door vlak na rust fraai met buitenkant voet de 1-0 in de hoek te knallen. Ex-Groninger Filip Kostic maakte vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde met zijn derde goal in de laatste vijf duels. Daarmee is hij net zo trefzeker als in de voorgaande 41 Bundesliga-duels.