Leverkusen herovert leiding, HSV wint eenvoudig

Bayern München heeft slechts een dag mogen genieten van de leidende positie in de Bundesliga. Bayer Leverkusen was tegen FSV Mainz 05 wat wisselvallig, maar won en is weer koploper. Hamburger SV kende weinig problemen tegen SC Freiburg en Werder Bremen ging onderuit tegen het counterende Eintracht Frankfurt.

Bayer Leverkusen-FSV Mainz 05 4-2Middenmoter FSV Mainz 05 kwam blijkbaar goed uit de winterstop. De keurig in de middenmoot meedraaiende club zette brutaal koploper Bayer Leverkusen onder druk en kwam na acht minuten al aan de leiding. Andreas Ivanschitz nam een vrije trap scherp, René Adler kreeg niet echt controle en Tim Hoogland profiteerde: 0-1.

Terwijl het leek alsof Leverkusen niet echt raad wist met de situatie en koortsig op zoek was naar de vorm van voor de winterstop, maakte de ploeg toch gelijk. Michal Kadlec kopte na een kwartier een hoekschop van Toni Kroos (foto) binnen. Met de rake kopbal leek de ploeg van Jupp Heynckes de winterslaap definitief uit de ogen gewreven te hebben.

Nog geen vier minuten later vond Stefan Kiessling met een perfecte pass Tranquillo Barnetta die Leverkusen op voorsprong bracht. Na een half uur wist iedereen in Leverkusen dat de matige start van de wedstrijd niet betekende dat de club het verleerd was. Kroos volleerde de 3-1 hard binnen na een afgeslagen bal.

Na de hervatting leek de thuisploeg de boel in de knip te hebben, maar onderschatte daarmee de opponent. Bij een hoekschop had Mainz-verdediger Niko Bungert een goede controle en bracht in de 67ste minuut de spanning terug. Leverkusen raakte niet van de kook en bleef de aanval zoeken. Mainz kwam er nog slechts sporadisch uit en slaagde er zelfs in gevaarlijk te zijn.

Twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd besliste Eren Derdiyok de wedstrijd. De Zwitserse aanvaller had al wat kansen laten liggen, maar wist nu wel raad nadat invaller Renato Augusto een goede actie besloot met een puike voorzet.

Hamburger SV-SC Freiburg 2-0Zonder Eljero Elia, maar met de immer aanwezige Joris Mathijsen in de ploeg hervatte Hamburger SV de competitie tegen SC Freiburg. De ploeg van Bruno Labbadia oogde gretig en drukte vanaf de eerste minuut de bezoekers diep in de verdediging. Na zeven minuten kende een soepele aanval Marcel Janssen als eindstation. De linkspoot drukte hard en doeltreffend af.

De gastheren hadden daarna geen enkele moeite de voorsprong vast te houden en namen tien minuten na rust verder afstand. Een voorzet van Jansen veranderde van richting en Mladen Petric kon van dichtbij voor 2-0 zorgen. In het restant hing de 3-0 nadrukkelijker in de lucht dan de aansluiting van SC Freiburg. Doelpunten vielen er echter niet meer.

Eintracht Frankfurt-Werder Bremen 1-0Werder Bremen vond een goed georganiseerd en stug verdedigend Eintracht Frankfurt tegenover zich. Een status quo was dan ook het gevolg. De op een counter loerende thuisploeg zag die tactiek binnen het uur beloond. Een hoekschop van Eintracht kwam maar niet het strafschopgebied van Werder uit. De mee opgekomen Braziliaan Chris behield het overzicht en bediende de vrijstaande Marco Russ die de openingstreffer maakte. Het bleek genoeg voor de overwinning.