Leverkusen handhaaft toppositie, weer geen zege Verbeek

Bayer Leverkusen heeft dankzij een 1-0 zege op Hertha BSC goede zaken gedaan. Schalke 04 maakte bij Eintracht Frankfurt laat gelijk, nadat een 2-0 voorsprong was weggegeven.

Hertha BSC – Bayer Leverkusen 0-1
Bayer Leverkusen heeft de tweede plaats in de Bundesliga ingenomen door met 1-0 te winnen bij Hertha BSC. Daardoor moet Borussia Dortmund zaterdagavond (18.30 uur) winnen van koploper Bayern München om de tweede positie weer over te nemen.

Promovendus Herta presteert dit seizoen onder leiding van trainer Jos Luhukay verrassend goed in de Bundesliga. Bij aanvang van het duel met Leverkusen stond het op de zevende plaats. Ditmaal kwam het echter tekort. Stefan Kiessling (foto boven) maakte in de 25ste minuut het winnende doelpunt, door op aangeven van Jens Hegeler zijn achtste competitietreffer binnen te schieten.

Met 31 punten uit dertien competitiewedstrijden nadert Leverkusen koploper Bayern op een punt. Dortmund heeft drie punten achterstand, maar speelde een wedstrijd minder.

Eintracht Frankfurt – Schalke 04 3-3
Schalke 04 slaagt er vooralsnog niet in een lange serie overwinningen neer te zetten. Na de zeges op Hertha BSC (2-0) en Werder Bremen (3-1) gaf de ploeg van trainer Jens Keller zaterdag in Frankfurt een 2-0 voorsprong uit handen. Schalke mocht zelfs van geluk spreken dat het nog een punt pakte.

Johannes Flum kan niet voorkomen dat Joel Matip raak kopt. In de tweede helft zou ook Flum trefzeker zijn met een kopbal.

De club van de nog altijd geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar had door een eigen goal van Johannes Flum en een rake kopstoot van Joel Matip na achttien minuten een marge van twee goals opgebouwd, maar na rust pakte Frankfurt bijna de eerste Bundesliga-zege sinds 14 september.

Tien minuten na rust maakte Flum zijn eigen treffer ongedaan door Timo Hildebrand met een kopbal te passeren, vervolgens zette Joselu de thuisploeg met twee goals binnen zeven minuten op een 3-2 voorsprong. Benedikt Höwedes behoedde Schalke vier minuten voor tijd echter voor de vijfde verliespartij van het seizoen. Frankfurt blijft daardoor onderin bungelen, Schalke verliest de topdrie uit het zicht.

1. FC Nürnberg – Vfl Wolfsburg 1-1
Gertjan Verbeek wacht nog steeds op zijn eerste zege als trainer van 1. FC Nürnberg. Thuis tegen Vfl Wolfsburg speelde hij met 1-1 gelijk.

Voor rust domineerde Wolfsburg het veldspel, wat leidde tot een aantal goede mogelijkheden. In de 39ste minuut was het de negentienjarige Maximilian Arnold die op aangeven van Diego de bezoekers op een 1-0 voorsprong zette. Drie minuten later maakte Nürnberg via een afstandsschot van Makoto Hasebe bijna gelijk, maar zijn inzet strandde tegen de paal.

Een gouden wissel van Verbeek bracht Nürnberg na rust terug in de wedstrijd. Hij haalde in de 64ste minuut Hiroshi Kiyotake naar de kant en bracht Daniel Ginczek het veld in. Acht minuten later begon Ginczek rond de middellijn aan een geweldige solo, die hij doeltreffend afrondde.

Bij Wolfsburg kwam een klein kwartier voor tijd Bas Dost nog het veld in, maar hij kon zijn elftal de zege niet meer bezorgen. Door het gelijkspel klimt Nürnberg naar de zeventiende plaats, omdat het een beter doelsaldo heeft dan Eintracht Braunschweig.

FC Augsburg – 1899 Hoffenheim 2-0
FC Augsburg gaf tegen 1899 Hoffenheim een goed vervolg aan de laatste thuiswedstrijd tegen FSV Mainz 05 (2-1). Die overwinning was de eerste sinds 14 september en mede dankzij Paul Verhaegh dwong Augsburg zaterdagmiddag ook Hoffenheim op de knieën.

De dertigjarige aanvoerder van de Zuid-Duitsers stond in de 23ste minuut aan de basis van de 2-0 van Halil Altintop (foto rechts). Omdat de Turkse spits zes minuten daarvoor ook al een rebound had benut, won Augsburg voor de vierde keer dit seizoen een thuiswedstrijd en is het met zestien punten een degelijke middenmoter.