Lens houdt Nederlandse eer hoog in Europa League

Behalve PSV zijn ook veel andere Nederlanders in de zestiende finale van de Europa League gestrand. Van onze landgenoten over de grens die om 19.00 uur in actie kwamen bekerde alleen Jeremain Lens met Dinamo Kiev verder. Roel Brouwers, Virgil van Dijk en Michel Vorm werden uitgeschakeld.

Dinamo Kiev – Guingamp 3-1 (1-2)
Lens hield de Nederlandse eer hoog in de Europa League door met Dinamo Kiev een 2-1 achterstand tegen Guingamp goed te maken. De Oekraïense koploper ging in Frankrijk met negen man nog onderuit tegen de verliezend bekerfinalist, maar stelde in het eigen Olympiyskyi-stadion orde op zaken. Makkelijk ging het echter niet voor Lens en consorten.

Aanvankelijk leek Dinamo de zaken prima op orde te hebben dankzij de openingsgoal van Lukasz Teodorczyk en een prachtige volley van Vitaliy Buyalskiy, maar toen Christoph Mandanne in de 66ste minuut scoorde uit een counter dreigde plotseling een verlenging. Oleg Gusev voorkwam met een rake penalty dat er na 180 minuten geen winnaar was. Wel lag het duel zeven minuten stil wegens onrust op de tribunes.

Fiorentina – Tottenham Hotspur 2-0 (1-1)
In Florence vloog met Michel Vorm een andere WK-ganger uit het Europa League-toernooi. Vorm zat net als in de heenwedstrijd op White Hart Lane (1-1) op de bank en moest toezien hoe zijn collega-doelman Hugo Lloris werd geklopt door falen van zijn verdedigers. Mario Gomez en Mohamed Salah straften balverlies van respectievelijk Federico Fazio en Jan Vertonghen af.

Manager Mauricio Pochettino probeerde nog wat te veranderen door de in Engeland veelvuldig scorende Harry Kane te laten invallen, maar zijn aansluitingstreffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Met de uitschakeling van Spurs vliegt er in één klap een heel contingent voormalige Eredivionisten uit de Europa. Behalve Vertonghen komen ook Nacer Chadli, Moussa Dembélé en Christian Eriksen uit voor Tottenham.

Internazionale – Celtic 1-0 (3-3)
Het Europese seizoen voor Celtic en Virgil van Dijk is ten einde. De Nederlandse centrumverdediger van de Schotten kreeg na 36 minuten voor een overtreding op Mauro Icardi zijn tweede gele kaart. De Schotten moesten met tien man verder tegen Internazionale, dat in het eigen Giuseppe Meazza-stadion genoeg had aan een 0-0 na de 3-3 van vorige week.

Celtic, en met name doelman Craig Gordon, bood ook met een man minder goed weerstand. Desondanks boekte Inter in de slotfase alsnog een overwinning dankzij de Colombiaan Fredy Guarín, die van buiten het strafschopgebied snoeihard raak schoot.

Borussia Mönchengladbach – Sevilla 2-3 (0-1)
Zonder Roel Brouwers in de wedstrijdselectie is Borussia Mönchengladbach er in eigen huis niet in geslaagd de achtste finale van de Europa League binnen te dringen. De Spaanse ploeg, tegenstander van Feyenoord in de groepsfase, verdedigde in Duitsland een 1-0 overwinning uit de heenwedstrijd zonder echt in de problemen te komen. Sevilla kwam steeds op voorsprong in het Borussia-Park. Martin Stranzl opende met een eigen doelpunt de score namens Sevilla, terwijl Vitolo de 1-2 en 2-3 voor zijn rekening nam. Namens de Duitsers waren Granit Xhaka en Thorgan Hazard trefzeker.