Lekkend Sparta op weg naar pijnlijk record

Sparta Rotterdam knokt tegen degradatie en moet niet alleen vrezen voor een verbanning naar de Jupiler League, maar ook voor een negatief clubrecord. De ploeg is op weg naar een ongekend aantal tegentreffers.

Lekkend Sparta op weg naar pijnlijk record

Vrijdag kreeg Sparta met 6-2 op de broek bij Ajax, dat niets eens goed speelde. Eerder dit seizoen moest doelman Sander Westerveld al eens zeven treffers incasseren door toedoen van FC Utrecht, de tegenstander van komende vrijdag.

In totaal heeft Sparta 57 tegendoelpunten. Nog nooit hadden de Rotterdammers na 25 speelronden zoveel tegentreffers. In het seizoen 2000/01 stond de teller na 25 duels op 56 goals, nadat de ploeg van toenmalig coach Willem van Hanegem in die 25ste ronde met 9-0 was vernederd door Ajax.

In de seizoenen 1999/2000 en 2001/02 moest Sparta de meeste tegendoelpunten toestaan: 75 stuks. De huidige ploeg van coach Foeke Booy en doelman Westerveld is hard op weg dat record te verbreken. Want met 57 doelpunten incasseert Sparta gemiddeld 2,3 goals per duel. Omgerekend naar een volledige competitie van 34 wedstrijden zijn dat 77,5 tegentreffers.

Tot nu toe geldt het seizoen 2001/02 als slechtste prestatie. Met Frank Rijkaard als coach op de bank degradeerde Sparta met een laagterecord gemaakte doelpunten (26) en een recordaantal tegentreffers (75). Het is de enige keer in de clubhistorie dat de Kasteelheren degradeerden. De beste prestatie dateert uit het seizoen 1966/67, toen Sparta slechts 25 doelpunten incasseerde.

Bekijk hier al onze video's