Leedvermaak om verdriet in de Derby della Lanterna

Reacties

Dinsdagavond begint de achtttiende speelronde van de Serie A, de eerste van 2016. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op het grootste spektakelstuk: de Derby della Lanterna.

Leedvermaak om verdriet in de Derby della Lanterna

De derby van Genua heeft niet de grandeur van die van Turijn of Milaan, maar toch zijn veel liefhebbers van Italiaans voetbal het er over eens dat de Derby della Lanterna de mooiste stadsstrijd van heel Italië is. Het krachtsverschil tussen beide clubs is doorgaans klein, terwijl de verschillen in identiteit groot zijn. Het in 1893 opgerichte Genoa is de traditieclub van de stad en zelfs de oudste vereniging van heel Italië. Het pas in 1946 geformeerde Sampdoria is bijna twee keer zo jong als zijn stadgenoot. Waar Genoa het trotst is op zijn negen landstitels, pronkt Sampdoria vooral met zijn Europese glorietochten.

Eén ding hebben Genoa en Sampdoria gemeen: hun afkeer van elkaar. Fans van Samp noemen hun rivaal C1noa, verwijzend aan het schandaal in 2005 waardoor Genoa werd teruggezet naar de Serie C1. Zes jaar later namen fans van Genoa zoete wraak, toen Sampdoria naar de Serie B degradeerde. Aanhangers van de Rossoblù organiseerden een uitvaart voor hun gehate stadgenoot. De bijbehorende begrafenisstoet werd bezocht door duizenden fans van Genoa, dat wél in de Serie A bleef.

Vorig seizoen kende voetbalstad Genua een gouden jaar. Genoa werd zesde en Sampdoria zevende. De geweldige prestaties van dat seizoen hebben de clubs niet door weten te trekken. Door financiële problemen zag Genoa zich genoodzaakt zijn beste spelers Juraj Kucka (AC Milan) en Iago Falqué (AS Roma) te verkopen, terwijl Mbaye Niang na een leenbeurt terugkeerde naar Milan. Tot overmaat van ramp lijkt Diego Perotti, een van de weinige lichtpuntjes dit seizoen, in januari ook te verkassen. Wel hengelde de club op de vooravond van de derby Suso en Luca Rigoni binnen. 

Genoa verloor zijn laatste vijf duels allemaal, waaronder een bekerduel in eigen huis tegen derdeklasser Alessandria. Trainer Gian Piero Gasperini staat daardoor onder druk en een nederlaag tegen Sampdoria kost hem zo goed als zeker zijn baan. Genoa staat zeventiende, net boven de degradatiezone.

Sampdoria hield zijn selectie redelijk bijeen, maar het verval ten opzichte van vorig seizoen is echter groot. De Blucerchiati vlogen er al in de voorronde van de Europa League uit tegen Vojvodina Novi Sad, na een vernederende 0-4 nederlaag in eigen huis. Het ticket voor dat toernooi had Samp in zijn schoot geworpen gekregen, want Genoa had van de UEFA geen licentie gekregen voor het spelen van Europees voetbal. De zwakke start aan het seizoen kostte trainer Walter Zenga zijn baan. Aan zijn opvolger Vincenzo Montella de taak de club richting de subtop te stuwen. Op dit moment bezet Samp de veertiende plaats, met drie punten meer dan Genoa.

De druk is groot, de belangen zijn enorm. Genoa en Sampdoria moeten allebei vol aan de bak om uit de gevarenzone te blijven. Mocht een van de twee clubs uiteindelijk degraderen, dan is het leedvermaak bij de één misschien wel groter dan het verdriet van de ander.

Programma
Genoa 05-01
20:45
Sampdoria
Udinese 06-01
12:30
Atalanta Bergamo
Chievo 06-01
15:00
AS Roma
Juventus 06-01
15:00
Hellas Verona
Lazio 06-01
15:00
Carpi
AC Milan 06-01
15:00
Bologna
Palermo 06-01
15:00
Fiorentina
Sassuolo 06-01
15:00
Frosinone
Empoli 06-01
18:00
Internazionale
Napoli 06-01
20:45
Torino
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.