Lazio maakt plaats voor Roma met gelijkspel tegen Atalanta

Lazio heeft zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen Atalanta Bergamo de tweede plaats verspeeld aan AS Roma. Waar de stadgenoot eerder vandaag met 2-0 won van Genoa, bleef de ploeg van de nog steeds geblesseerde Stefan de Vrij op een 1-1 gelijkspel steken.

Atalanta Bergamo – Lazio 1-1
Lazio presteerde eerder dit kalenderjaar uitstekend in uitwedstrijden, maar na de 2-0 nederlaag op bezoek bij Juventus liet de ploeg van trainer Stefano Pioli nu opnieuw punten liggen. Het betekent dat Roma nu weer de beste papieren heeft om via de tweede plaats directe plaatsing voor de Champions League af te dwingen. Lazio, dat de derde plaats wel stevig in handen heeft, volgt op één punt.

Dat had alles te maken met het sterke optreden van Atalanta, waar Urby Emanuelson de hele wedstrijd op de bank zat. Lazio voorkwam in de eerste helft met kunst- en vliegwerk nog een achterstand, maar vier minuten na de hervatting was het wel raak toen Giuseppe Biava binnenkopte bij een corner. De centrale verdediger weigerde te juichen vanwege zijn verleden bij de Romeinse bezoekers.

Lazio stelde vervolgens alles op alles om alsnog met een zege huiswaarts te keren. Verder dan de knappe gelijkmaker van Marco Parolo, die de bal uit een hoekschop van Danilo Cataldi met een halve omhaal in één keer op de slof nam (foto), kwam het niet. Atalanta pakte daardoor een belangrijk punt in de strijd tegen handhaving, want de voorsprong op nummer achttien Cagliari bedraagt nu negen punten.

Fiorentina – Cesena 3-1
Na vier nederlagen op rij won Fiorentina eindelijk weer eens. De ploeg van trainer Vincenzo Montella heroverde daardoor de vijfde plaats op Sampdoria en blijft zo in de race voor Europa League-voetbal. Bovendien is Cesena na de negende opeenvolgende wedstrijd zonder zege zo goed als gedegradeerd. De achterstand op het bijna veilige Atalanta bedraagt negen punten met nog vier duels te gaan.

Josip Ilicic schoot na een half uur raak vanaf elf meter. Vijf van de vorige zes penalty's had Fiorentina nog gemist.

Fiorentina stevende halverwege al af op de eerste competitiezege sinds 4 april. Josip Ilicic benutte na 31 minuten een penalty en passeerde Cesena-sluitpost Federico Agliardi vier minuten later opnieuw met een geplaatst schot in de verre hoek. Gilardino maakte er na rust uit een counter nog 3-0 van, voordat Alejandro Rodríguez via de binnenkant van de paal voor een prachtig slotakkoord zorgde.

Internazionale – Chievo 0-0
Inter had met een overwinning op Chievo in het spoor kunnen blijven van Fiorentina, maar zag het gat met de nummer vijf van de Serie A in plaats daarvan groeien tot drie punten. Ondanks het 0-0 gelijkspel blijven de Nerazzurri kans maken op Europa League-voetbal. Omdat Juventus en Lazio in de bekerfinale staan, biedt ook de zesde plaats toegang tot dat toernooi. Inter is maar twee punten verwijderd van die positie.

Dat had ook één punt meer kunnen zijn, want Chievo kreeg in Stadio Giuseppe Meazza de beste kansen. Inter-doelman Samir Handanovic voorkwam vooral na rust meerdere keren een tegengoal, terwijl zowel Xherdan Shaqiri (Inter) als Cristiano Biraghi (Chievo) het aluminium raakte. Daardoor verloor de ploeg van coach Roberto Mancini al voor de elfde keer dit seizoen punten in eigen huis.

Hellas Verona - Udinese 0-1
Hellas Verona en Udinese hadden weinig meer om voor te strijden, maar het was wel het duel tussen twee topschutters op leeftijd: Luca Toni (37) en Antonio Di Natale (37). De spits van Udinese kwam dankzij een prachtige hakbal als overwinnaar uit de strijd. Met zijn dertiende van het seizoen passeerde hij Roberto Baggio (205 goals) op de Serie A-topscorerslijst aller tijden. Toni staat met 147 treffers een stuk lager, maar presteert dit seizoen met achttien goals wel beter. Udinese staat twaalfde, Verona veertiende.