Late goal Cerny houdt Ajax nog een beetje in de race

Ajax mag nog steeds hoop houden op Europese overwintering. Dankzij een doelpunt in de slotfase van invaller Vaclav Cerny wonnen de Amsterdammers ietwat fortuinlijk bij Celtic: 1-2.

Uitgerekend uit een corner van Celtic maakte Ajax de belangrijke treffer die de ploeg nog in de race houdt voor een vervolg in de Europa League. Na een snelle counter schoot Cerny met rechts raak in de korte hoek: 1-2.

In de openingsfase zag het er nog niet naar uit dat Ajax een cruciale zege ging boeken op Celtic Park. Niet voor het eerst deze campagne beleefden de Amsterdammers namelijk een valse start. Al in de derde minuut werd Jasper Cillessen geklopt door een geplaatst schot van Callum McGregor. De Schot mocht van Mike van der Hoorn, die de zieke Joël Veltman verving, vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied.

En dus moest Ajax net als in de thuiswedstrijd tegen Celtic en het uitduel met Molde FK vrijwel meteen in de achtervolging. Dat leek al snel succes op te leveren, toen Viktor Fischer snoeihard raak schoot. Dat feest ging echter niet door, aangezien een van de assistent-scheidsrechters uit Duitsland oordeelde dat aangever Amin Younes buitenspel stond. Uit de herhaling bleek dat dit niet het geval was.

In de 22ste minuut was het alsnog raak. Fischer stuitte in eerste instantie nog van dichtbij op doelman Craig Gordon, maar uit de rebound werd het toch 1-1. De kopbal van de Deense aanvaller werd op acrobatische wijze tot doelpunt gepromoveerd door Arek Milik. De Pool was voormalig FC Twente-verdediger Dedryck Boyata te snel af.

De 1-1 van Arek Milik. Hij tikt binnen na voorbereidend werk van Viktor Fischer.

De gelijkmaker bleek geen aanzet tot een Amsterdams offensief, want het was Celtic dat voor rust de beste kans kreeg opnieuw de leiding te nemen. Nadat hij was ontsnapt aan de aandacht van de defensie, schoot spits Leigh Griffiths de bal in het zijnet. Ook na de hervatting bleven The Bhoys mogelijkheden krijgen. Cillessen was attent bij een schot van James Forrest in de korte hoek en de Ajax-keeper zag vervolgens een inzet van McGregor via het been van Nemanja Gudelj op de lat belanden.

De beste kans was voor Griffiths, die alleen voor Cillessen opdook. De goalie won dat directe gevecht met de Celtic-spits dankzij een knappe reflex. Frank de Boer probeerde in de tweede helft nog wat te forceren door Vaclav Cerny, debutant Donny van de Beek en Yaya Sanogo in te brengen.

Vijf minuten voor tijd leverde dit bijna succes op, maar de paal voorkwam een late goal van Younes. Cerny maakte het drie minuten later dus wél af en ontpopte zich zo tot gouden wissel.

Ajax boekte door het doelpunt van de achttienjarige Tsjech voor het eerst sinds 18 oktober 2011 weer een overwinning in een Europees groepsduel op vreemde bodem. Belangrijker is dat de Amsterdammers nog steeds twee punten achterstand hebben op nummer twee Fenerbahçe in Groep A en dus nog een kans hebben om door te gaan in de Europa League. Daartoe moeten zij over twee weken thuis winnen van het al gekwalificeerde Molde, terwijl de Turken tegelijkertijd op eigen veld dienen te verliezen van het uitgeschakelde Celtic.