Late eigen goal dompelt Twente in rouw en laat AZ juichen

FC Twente heeft de eerste seizoenshelft door een zeer late goal van Peet Bijen tegen AZ in mineur afgesloten. De Tukkers stevenden af op een gelijkspel, maar in de 92ste minuut zorgde de Twente-verdediger er met een ongelukkig eigen doelpunt voor dat AZ met een zege op zak de kerst ingaat: 1-2.

In het eerste bedrijf kregen beide ploegen wel kansjes, maar schoot Robert Mühren net naast en verzuimde Enes Ünal aan de andere kant een kopkans om te zetten in een treffer.

Direct na rust was het wel raak. Bij de aftrap pikte Wout Weghorst al wat meters en uiteindelijk vormde hij nog geen twintig seconden daarna het eindstation. Na een voorzet van Alireza Jahanbakhsh tekende hij al glijdend voor zijn negende competitiedoelpunt en de 0-1.

Na het Alkmaarse doelpunt ging Twente vol overgave op zoek naar de gelijkmaker. Aanvankelijk werd een doelpunt van Ünal nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar in de 68ste minuut kon het thuispubliek opnieuw juichen. Na terugleggen van Chinedu Ede schoof de Turkse spits de bal in het doel: 1-1. Tussendoor had Derrick Luckassen nog hands gemaakt in zijn eigen zestienmetergebied zonder daarvoor gestraft te worden.

In de vermakelijke slotfase gooiden beide ploegen de schroom van zich af, duurde het tot de blessuretijd voordat er nog eens gescoord werd. AZ kreeg eerst nog een grote kans toen Guus Til zijn inzet via de lat en Twente-goalie Nick Marsman maar net uit het doel zag blijven. Even later werd Bijen door de bal wel heel ongelukkig te raken na een schot van Thomas Ouwejan de schlemiel van het duel. Tijd om de 1-2 achterstand goed te maken was er immers niet meer.

Daardoor krijgt de knappe eerste seizoenshelft van Twente een negatief slot. De ploeg van coach René Hake besluit 2016 als zevende. AZ is vijfde met maar een punt achterstand op nummer vier SC Heerenveen.