Langste zegereeks PEC in beker, Groningen uiterst trefzeker

Reacties

In de aanloop naar de bekerfinale duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondag staan PEC Zwolle en FC Groningen tegenover elkaar (aftrap 18.00 uur).

Langste zegereeks PEC in beker, Groningen uiterst trefzeker

● PEC won één keer van FC Groningen in de beker: met Ron Jans in de basis zegevierden de Zwollenaren in oktober 1981 thuis met 3-2. De enige andere bekerontmoeting tussen deze teams eindigde in een 3-0 thuiszege voor Groningen in december 2001 (treffers van Martin Drent, Joost Broerse en Arjen Robben).

● Sinds de club in 2012 de naam PEC Zwolle herintroduceerde, verloor de bekerhouder slechts één bekerduel (W15), de halve finale tegen PSV in 2013 (0-3).

● PEC heeft met elf overwinningen op rij (inclusief strafschoppen) de langste zegereeks in de beker sinds PSV in de periode september 2011 – februari 2013 (ook 11). De meest recente reeks van twaalf zeges op rij is van Ajax en stamt uit april 2009 – maart 2011.

● Het laatste bekerduel dat PEC buiten Zwolle in de reguliere speeltijd verloor, was in De Kuip (2-1 tegen Feyenoord in 2008). Sindsdien werd wel na verlenging (1x) en strafschoppen (1x) verloren.

● De Zwollenaren maakten sinds de aanstelling van Ron Jans in 2013 liefst 36 doelpunten in de KNVB-beker, minimaal 7 meer dan elk ander team.

● PEC Zwolle en FC Groningen wonnen sinds de komst van respectievelijk Ron Jans en Erwin van de Looi beide 34 van de 80 wedstrijden in alle competities (exclusief gewonnen strafschoppenseries).

In de derde bekerfinale in de clubhistorie van PEC Zwolle was het vorig jaar eindelijk raak. In de eindstrijd van 1928 was RCH met 3-0 te sterk, in 1977 was FC Twente na verlenging de betere (3-0). FC Groningen stond alleen in 1989 in de bekerfinale en verloor toen met 4-1 van PSV.
In de derde bekerfinale in de clubhistorie van PEC Zwolle was het vorig jaar eindelijk raak. In de eindstrijd van 1928 was RCH met 3-0 te sterk, in 1977 was FC Twente na verlenging de betere (3-0). FC Groningen stond alleen in 1989 in de bekerfinale en verloor toen met 4-1 van PSV.

● Jans kan de eerste trainer worden die twee jaar op rij de KNVB-beker wint sinds Foeke Booy in 2003 en 2004 met FC Utrecht.

● FC Groningen verloor slechts één van de laatste dertien duels met PEC Zwolle in alle competities (W7, G5). Maar die ene nederlaag van de noorderlingen was wel tijdens de meest recente ontmoeting afgelopen november (2-0 in Zwolle).

● FC Groningen scoorde dit bekerseizoen net zo vaak als Ajax, Feyenoord en PSV bij elkaar in de KNVB-beker (22 goals, meer dan elk ander team).

● Drie knock-outduels op rij in de beker zonder tegengoal voor Groningen is een evenaring van het clubrecord uit 1985/86 (ook drie).

● Groningen staat op vijf opeenvolgende bekerzeges en een zesde zou een evenaring zijn van het clubrecord uit 2001; de zesde wedstrijd in die reeks was tegen Zwolle (3-0).

● Michael de Leeuw maakt dit bekerseizoen gemiddeld elke 44 minuten een doelpunt; van de spelers met drie of meer goals heeft alleen Arkadiusz Milik minder tijd nodig voor een treffer (27).

● Tjaronn Chery heeft in 24 wedstrijden voor FC Groningen gescoord, de ploeg uit het noorden bleef in al deze wedstrijden ongeslagen (W16, G8 – alle competities).

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.