Langeler: 'Spijtig en vervelend, maar we moeten verder'

Koploper FC Zwolle ging vrijdagavond op eigen veld verrassend onderuit tegen FC Emmen. In blessuretijd besliste Hans Denissen het duel in het voordeel de middenmoter (3-4). FC Zwolle-trainer Art Langeler was teleurgesteld na de eerste thuisnederlaag van het seizoen. 'Hier zullen we van moeten leren. Over de hele wedstrijd gezien kan ik moeilijk zeggen dat het een terechte uitslag is. We hebben vandaag voor de eerste keer te maken gehad met kapitale persoonlijke fouten. Het is spijtig en vervelend, maar we moeten verder.'

FC Zwolle begon nog furieus aan het duel. De eerste twee doelpogingen waren meteen raak. Na dertien minuten stond de thuisploeg 'gewoon' met 2-0 voor. Net als de achtduizend toeschouwers ging Langeler er maar eens rustig voor zitten. 'We hadden een bliksemstart. Vooral de tweede goal van Pepijn Kluin was een plaatje, het mooiste Zwolle-doelpunt van dit seizoen', vertelde de trainer na afloop tegen Voetbal International. 'Door een individuele fout komt Emmen nog terug tot 2-1, maar bij 3-1 moet het dan gedaan zijn. Toch gaan we met een 3-3 tussenstand rusten, dat mag natuurlijk niet. In de tweede helft pakken we het gelukkig goed op. Er heeft nog maar één team gevoetbald en dat waren wij. We hebben er werkelijk alles aan gedaan om alsnog te winnen. Dat je dan uiteindelijk met 4-3 verliest door weer een persoonlijke fout, is bijzonder vervelend. We doen onszelf vanavond tekort.'

René Hake, de eindverantwoordelijke aan de kant van FC Emmen, kon het allemaal maar moeilijk bevatten. 'Ja, wat moet je zeggen na zo’n overwinning? Het is een geweldig resultaat tegen de koploper.' De trainer zag zijn ploeg lange tijd worstelen met de aanvalsdrang van de thuisploeg. Vooral in de beginfase was FC Zwolle duidelijk een maatje te groot. 'FC Zwolle zette ons meteen onder druk en daar hadden wij het heel moeilijk mee. Het is knap dat de ploeg bij een 2-0 achterstand de rug recht en zelf gaat voetballen. Na de rust heeft FC Zwolle zich zelfs aangepast aan onze speelstijl, dat is een groot compliment voor mijn jongens. In de tweede helft speelden we de extra man die we hadden door de rode kaart van Joey van den Berg (FC Zwolle) niet goed uit. Pas in de laatste vijf minuten durfde ik aan een overwinning te denken. Gezien het spelbeeld mogen we erg tevreden zijn met de zege.'

Langeler wilde niet al te lang stil blijven staan bij het verlies. 'Maandag wacht FC Den Bosch, dan krijgen we de kans om revanche te nemen. Ik ben niet bang dat dit ons vaker zal gebeuren. De groep zal van dit duel moeten leren.' (Stef de Bont) Foto: VI Images