Landskampioen PSV morst bij Roda al punten

De kop is eraf. Roda JC en PSV brachten de bal weer aan het rollen en zetten de toon middels een aanzienswaardig duel. Het leverde de landskampioen uit Eindhoven al meteen het eerste puntverlies op (2-2). En dat mocht de ploeg zichzelf aanwrijven.

PSV, zonder de deze week geopereerde Arjen Robben, leek in Kerkrade aanvankelijk de vorm van de voorbereiding moeiteloos te hebben vastgehouden. Na nauwelijks tien minuten op de klok, bereikte Dennis Rommedahl Mateja Kezman via een fraaie steekbal, waarna de topscorer er alleen de punt van zijn schoen maar tegenaan hoefde te zetten: 0-1.

De voorsprong was verdiend (Kezman had op aangeven van Rommedahl in de derde minuut ook al in het zijnet geschoten), maar PSV verzuimde door te drukken. Het niveau van het duel in het Parkstad Limburg Stadion zakte in en het was de thuisploeg die daarvan diep in de eerste helft profiteerde.

Eerst was het in de 38ste minuut de van Heerenveen teruggekeerd John de Jong die Yannis Anastasiou in de zestienmeter onderuit schopte, waarna de uitblinkende Griek vanaf elf meter zelf mocht uithalen: 1-1. En zes minuten later was het Kevin Van Dessel die van de PSV-defensie alle gelegenheid kreeg om van afstand uit te halen, waarna hij Ronald Waterreus kansloos liet (2-1).

De landskampioen ging dus onverwacht met een achterstand de kleedkamer in, maar na tien minuten in de tweede helft was het opnieuw Kezman die met een fraaie curvebal in de kruising de schade weer enigszins herstelde, 2-2. En toen Eric Addo (forse overtreding op Van Bommel) twintig minuten voor tijd tegen zijn tweede geel opliep, had de Eindhovense ploeg plotseling een numeriek voordeel.

Met de piepjonge Johann Vonlanthen als invaller binnen de lijnen, buitte de ploeg dat echter nauwelijks uit. Roda toonde zich tevreden met het gelijke spel, PSV niet. Dennis Rommedahl raakte nog wel de lat, maar het ontbrak de ploeg vooral aan gogme om de overwinning alsnog uit het vuur te slepen. Ook het inbrengen van Jan Vennegoor of Hesselink, tien minuten voor tijd, kon daar niets aan veranderen.

Roda JC, waar ook Fatih Sonkaya nog tegen zijn tweede gele kaart aanliep, liep in de slotfase nog de nodige averij op, maar het felbegeerde punt kwam niet meer in gevaar.