Landon Donovan: levende legende van Team USA

Voetbal International kiest na elke speeldag op het WK een Gillette Speler van de Dag. Op dag 13 was dat Landon Donovan, die de Verenigde Staten langs Algerije schoot.

Landon Donovan: levende legende van Team USA

Landon Donovan speelde een teleurstellende wedstrijd tegen Algerije, maar in blessuretijd besloot hij nog één keer aan te zetten. Het icoon van het Amerikaanse voetbal kreeg de bal van doelman Tim Howard en sprintte naar het vijandelijke doel. Hij gaf de bal aan Jozy Altidore, die de uitblinkende Raid M'Bolhi op zijn weg vond. De rebound was echter een prooi voor Donovan.

Het was tekenend voor de aanvaller van LA Galaxy, die afgelopen seizoen werd verhuurd aan Everton. Technisch misschien wel de beste speler van de VS, maar ook spelend met zijn hart. De topscorer aller tijden (44 goals) van Team USA nam tegen Algerije zijn ploeg op sleeptouw toen tien ploeggenoten zich al leken te hebben neergelegd bij de aanstaande uitschakeling.

Door zijn treffer plaatsten de VS zich voor de achtste finale van het WK, waarin zij als groepswinnaar uitkomen tegen Ghana. Tijdens dat duel kan Donovan twee nationale records breken die hij tegen Algerije evenaarde. Zo is hij samen met Bert Patenaude de meest trefzekere Amerikaan op een WK, beiden scoorden vier keer. Ook kan hij Earnest Stewart en Cobi Jones uit de geschiedenisboeken spelen, zij speelden net als Donovan elf wedstrijden op een WK.

En dan te bedenken dat Donovan nog maar 28 jaar oud is. De beste voetballer die de Verenigde Staten ooit voortbracht was al vanaf zijn eerste stappen op een voetbalveld een groot talent, op zesjarige leeftijd scoorde hij meteen in zijn eerste wedstrijd zes keer. Maar roem vergaarde Donovan echter vooralsnog enkel in de MLS, de profcompetitie in de Verenigde Staten.

Donovan zou zo graag nog eens naam maken in Europa, maar periodes bij Bayer Leverkusen (2001-05), Bayern München (2009) en Everton (2010) leverden slechts twee doelpunten op. Misschien kan de 126-voudige international zich in het restant van het toernooi definitief op de kaart zetten en een transfer naar een Europese club verdienen. Aan zijn inzet ligt het niet.

(Arjan van den IJssel) <br /><br /> Bij het verzenden van uw antwoord gaat u automatisch akkoord met onze voorwaarden.








Bekijk hier al onze video's