Laatste uitdaging die rest voor De Boer: Europees succes

Reacties

In Nederland is Ajax heer en meester sinds de aanstelling van trainer Frank de Boer, die zondag voor de vierde keer op rij de titel bemachtigde. De 43-jarige coach boekte als speler óók Europese successen met Ajax. Zover kwam het als eindverantwoordelijke van de Amsterdammers zeker nog niet. Daar lijkt nu de grootste uitdaging voor De Boer te liggen.

Laatste uitdaging die rest voor De Boer: Europees succes

Zondag werd in Almelo alweer de vierde titel in de Eredivisie in de wacht gesleept onder De Boer. Het duel met Heracles eindigde in 1-1, waardoor de 33ste landstitel een feit is. Nooit eerder boekte Ajax vier titels op rij.

Waar De Boer nationaal een unieke serie kampioenschappen achter zijn naam heeft staan, wil het op Europees niveau nog niet vlotten. De laatste vier seizoenen slaagde Ajax er niet in de groepsfase van de Champions League te overleven. Steeds eindigde zijn ploeg als derde, waardoor het na de winterstop instroomde in de Europa League.

Ook dat toernooi leverde weinig succes op. In het eerste jaar onder De Boer kwam Ajax tot de laatste zestien toen Spartak Moskou te sterk bleek, terwijl de drie daaropvolgende seizoenen steeds eindigden in de zestiende finales. Dit seizoen was zelfs het slechtste Europese seizoen ooit. En dat terwijl Barcelona, kwartfinalist van de Champions League, in de groepsfase nog werd verslagen.

Ajax grijpt Barcelona direct bij de keel. In Amsterdam moest de Catalaanse grootmacht het initiatief overlaten aan Ajax, dat met 2-1 te sterk bleek.
Ajax grijpt Barcelona direct bij de keel. In Amsterdam moest de Catalaanse grootmacht het initiatief overlaten aan Ajax, dat met 2-1 te sterk bleek.

Na de 3-0 nederlaag in Amsterdam en de 3-1 in Oostenrijk tegen Red Bull Salzburg zat de Europa League er in de achtste finale op voor Ajax. Daarmee werd een negatief record geëvenaard uit het seizoen 1981/82, toen Tottenham Hotspur over twee duels met 6-1 te sterk was. Ajax werd toen in de eerste ronde van het Europa Cup II-toernooi uitgeschakeld.

Onder leiding van De Boer presteert Ajax tot dusver niet sterk in zowel de Champions League als de Europa League. Op 8 december 2010 debuteerde de voormalige assistent-bondscoach nog met een 2-0 zege bij AC Milan, maar daarna volgden liefst veertien nederlagen in 28 duels. Tien keer wonnen de Amsterdammers onder zijn leiding en vijf keer speelden ze gelijk.

Frank de Boer tilt de Champions League-trofee in de lucht. Links zijn broer Ronald de Boer.
Frank de Boer tilt de Champions League-trofee in de lucht. Links zijn broer Ronald de Boer.

En ieder jaar zet De Boer opnieuw in op Europees succes, met als voornaamste doelstelling: de groepsfase van de Champions League overleven. Zelf won hij in 1995 De Cup met de Grote Oren met een zeer talentvolle lichting van Ajax. Dat lijkt niet meer haalbaar gezien de financiële verschillen met de Europese topclubs uit Engeland, Spanje, Duitsland en Italië. Het halen van de tweede rond is al een unieke prestatie, al was hij daar in zijn tweede seizoen wel heel dichtbij.

Knipoog-Kroaat
De 7-1 nederlaag van Dinamo Zagreb tegen Olympique Lyon kostte Ajax de tweede plaats. De Fransen plaatsten zich op basis van doelsaldo voor de volgende ronde. Daarin speelde Domagoj Vida, beter bekend als de zogeheten knipoog-Kroaat, een dubieuze rol. De centrale verdediger liet Olympique Lyon-aanvaller Bafetimbi Gomis opzichtig scoren en begroette hem na de treffer met een knipoog. Enige tijd later verschenen in de kranten foto's van Vida die een gokkantoor uitliep.

De laatste keer dat de Amsterdammers de groepsfase van het meest prestigieuze voetbaltoernooi in Europa overleefden was in het seizoen 2005/06. Onder leiding van de toenmalige trainer Danny Blind, na het EK in 2016 de nieuwe bondscoach van Oranje, reikte Ajax tot de achtste finales. Daarin bleek Internazionale over twee duels te sterk. In Amsterdam werd het 2-2 en in Milaan won Inter nipt met 1-0.

Of Ajax volgend seizoen wel in staat is de groepsfase te overleven is afwachten. Tot dusver moest De Boer ieder jaar opnieuw bouwen aan een succesvolle formatie. Misschien blijven de transfers van de sterkhouders dit seizoen wel uit. Tot dusver kreeg De Boer daar goed nieuws over. Davy Klaassen en Joël Veltman, samen met Lasse Schöne toch wel de revelaties van dit seizoen, verlengden hun contract tot medio 2018.

Zodoende ligt er nog één uitdaging voor De Boer. Waar hij zich op nationaal niveau al ruimschoots bewezen heeft, zou Europees succes zijn tijdperk als Ajax-trainer helemaal compleet maken. Maar of Ajax de ambities kan verwezenlijken en daadwerkelijk kan aanhaken is zeer de vraag. Het maakt het geloof in Amsterdam er evenwel niet minder om. (Jarno Verweij)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.