Laatste kunstje succesgeneratie Spanje, Nederland ververst

Reacties

Van de 23-koppige selectie die in 2010 met Nederland de WK-finale bereikte, zijn er nog maar zeven spelers over. Bij regerend wereldkampioen Spanje zijn dat er maar liefst zeventien (!).

Laatste kunstje succesgeneratie Spanje, Nederland ververst

In defensief opzicht is de Oranje-selectie van 2010 volledig verbouwd. Van de keepers en verdedigers is nog slechts één over: Michel Vorm, die het gehele toernooi niet in actie kwam. Daarnaast overleefden ook finalisten Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Dirk Kuijt, Robin van Persie en Arjen Robben de schifting. Ron Vlaar en Tim Krul waren er reeds bij in 2012, de rest debuteert op een eindtoernooi.

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque hield juist vast aan de generatie die het WK in 2010 tien won en ook op de EK’s van 2008 en 2012 zegevierde. Zeventien man die bij het eindtoernooi in Zuid-Afrika van de partij waren, zijn ook dit keer present. Van de kampioenen van 2012 zijn er zelfs negentien over.

Carles Puyol won in 2010, maar is er nu niet meer bij. Dat geldt ook voor Carlos Marchena, Joan Capdevila, Victor Valdés, Álvaro Arbeloa en Fernando Llorente.
Carles Puyol won in 2010, maar is er nu niet meer bij. Dat geldt ook voor Carlos Marchena, Joan Capdevila, Victor Valdés, Álvaro Arbeloa en Fernando Llorente.

Ervaring
De verversing van Oranje vindt ook zijn weerslag in de internationale ervaring van het team. In 2010 was de gehele selectie nog goed voor 871 interlands, nu zijn dat er nog maar 632. Vijftien spelers speelden minder dan vijftien duels in het Nederlands elftal. Kuijt is de meest ervaren man in de selectie met 98 interlands.

De succesgeneratie van Spanje, dat op 13 juni het eerste WK-duel met Nederland speelt, levert totaal andere cijfers af. De gehele selectie is goed voor 1374 interlands, meer dan het dubbele van Oranje. Alleen doelman Iker Casillas is al goed voor 153 caps. Ook Sergio Ramos (115 interlands), Xavi (130), Xabi Alonso (109) en Fernando Torres (106) doorbraken reeds de barrière van honderd interlands.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.