LA Galaxy favoriet in achtste MLS-seizoen

Zaterdag gaat het achtste seizoen van de Amerikaanse Major League Soccer van start. Regerend landskampioen Los Angeles Galaxy geldt als grote favoriet om zijn titel te prolongeren. In de MLS worden Columbus Crew en New England Revolution gezien als de enige concurrenten van de ploeg uit Californië.

LA Galaxy veroverde afgelopen seizoen zijn eerste landstitel. Om dat succes ook deze voetbaljaargang te continueren, deed de clubleiding goede zaken op de transfermarkt. Galaxy versterkte zich met de ervaren Zuid-Koreaanse verdediger Myung-Bo Hong, de Mexicaanse middenvelder Jose Retiz en diens landgenoot Herculez Gomez, een talentvolle aanvaller.

Seizoen     Kampioen    Tweede
1996     DC United    LA Galaxy
1997     DC United    Colorado Rapids
1998     Chicago Fire    DC United
1999     DC United    LA Galaxy
2000     KC Wizards    Chicago Fire
2001     SJ Eartquakes    LA Galaxy
2002     LA Galaxy    NE Revolution

Samen met Carlos Ruiz, de MLS-topscorer van het afgelopen seizoen, en Alex Pineda Chacon, overgekomen van New England Revolution, heeft Galaxy met afstand de meest gevreesde voorhoede van de MLS. Ruiz, bijgenaamd El Pescadito, scoorde vorig seizoen 23 keer in de reguliere competitie en voegde daar op weg naar de landstitel nog acht play off-doelpunten aan toe.

In het nieuwe MLS-seizoen zullen tal van nieuwe buitenlandse spelers hun opwachting maken. Behalve de voormalige NAC' er Earnie Stewart (die naar DC United overstapte), begroet de Amerikaanse profcompetitie onder andere ook de talentvolle Bulgaar Galin Ivanov (eveneens DC United) en voormalig Frans international en Arsenal-middenvelder Gilles Grimandi (Colorado Rapids).

Verder keren met Frankie Hejduk en Joey DiGiamarino (beiden ex-Bayer Leverkusen), Joe-Max Moore en Brian McBride (beiden ex-Everton) vier bekende Amerikanen terug op eigen bodem.

Aan de vooravond van het achtste MLS-seizoen heerst er bij de organisatie louter optimisme. Het heeft er nu al alle schijn van dat de toeschouwersaantallen ook dit seizoen weer zullen stijgen en bovendien heeft de MLS er - mede door het succesvolle WK van de nationale ploeg - veel grote sponsors bijgekregen.

De enige bron van zorg is vooralsnog de kwaliteit van het spel. Kenners beweren dat een gemiddelde MLS-wedstrijd een te laag tempo heeft en dat er tactisch naiëf wordt gespeeld.

Bekijk hier al onze video's