Kwetsbaar Nederland wint zowaar nog in Wenen

Het Nederlands elftal heeft de in alle opzichten overtuigende overwinning op Kroatië laten volgen door een weifelend en kwetsbaar optreden tegen Oostenrijk. Vooral defensief scoorde Oranje een dikke onvoldoende. Maar omdat de gastheer het nog bonter maakte, zat er zelfs nog een overwinning in (4-3).

De manier waarop de Oostenrijkers aan hun doelpunten kwamen, was veelzeggend. Tussen de zesde en 35ste minuut liet John Heitinga zich eerst doodeenvoudig piepelen, waarna Henk Timmer halfslachtig ingreep op het niet onhoudbaar ogende rollertje van Andreas Ivanschitz.

Diezelfde Ivanschitz slingerde de bal vervolgens twee keer uit een hoekschop voor het doel. Joris Mathijsen weigerde telkens Sebastian Prödl te dekken en Timmer kwam wel twee keer instormen, maar miste de bal. De centrale verdediger van Sturm Graz kopte dankbaar raak en maakte zijn eerste twee goals in acht optredens in de nationale ploeg.

Oostenrijk hielp Oranje vervolgens in het zadel. In de 37ste minuut kopte Klaas-Jan Huntelaar nauwelijks gehinderd de 3-1 binnen uit een corner van Wesley Sneijder. Na de pauze verkleinde Heitinga de marge. Hij profiteerde van een enorme mispeer van Prödl en tikte simpel binnen.

In de slotfase, met stormram Jan Vennegoor of Hesselink in de ploeg, ging het team van Marco van Basten erop en erover. Vennegoor maakte zelf gelijk met een volley nadat doelman Helge Payer het in de lucht met zijn handen verloor van de koppende Huntelaar.

En even later bekroonde Oranje de geslaagde comeback met het winnende doelpunt. Clarence Seedorf bediende Vennegoor, Lange Jan kopte door en Huntelaar passeerde Payer met zijn zesde treffer in elf interlands.