Kwartfinales EL: Dost, De Guzman, Vormer en Lens

Reacties

Donderdagavond worden om 21.05 uur de heenwedstrijden in de kwartfinale van de Europa League gespeeld. Mét de nodige Nederlandse inbreng. Voetbal International zet alles op een rijtje.

Kwartfinales EL: Dost, De Guzman, Vormer en Lens

VfL Wolfsburg – Napoli
Pakweg anderhalve maand geleden zou de clash tussen Bas Dost en Jonathan de Guzman een regelrechte kraker geweest zijn. De nummer twee van de Bundesliga tegen de toenmalige nummer drie van de Serie A, haast een Champions League-affiche. Wolfsburg staat nog altijd op die uitstekende positie achter Bayern München, maar Napoli is in eigen land bezig met een dramatische periode.

Door de 3-0 overwinning van zondag op Fiorentina – ook kwartfinalist in de EL – heeft het op dit moment weliswaar de vierde plaats in handen, maar dat was pas de tweede competitiezege in de laatste acht duels. De Guzman en ex-PSV'er Dries Mertens voelen de hete adem van de concurrentie nog altijd in de nek. Een Europees succesjes zou dan ook van harte welkom zijn.

In Wolfsburg is het niet zozeer de plaatselijke VfL die bezig is met een mindere periode, maar vooral spits Dost. De laatste van zijn dertien competitiegoals maakte hij op 1 maart; zijn enige twee Europese treffers dateren zelfs van anderhalve week eerder. De laatste drie wedstrijden begon hij in de basis, de vraag is of dat ook donderdag zo is.

Club Brugge – Dnjepr Dnjepropetrovsk
Het had in de kwartfinale een mooie Belgisch-Nederlandse confrontatie kunnen worden, maar Ajax liet zich in de vorige ronde foppen door Dnjepr Dnjepropetrovsk. De Belgen wonnen daarin op hun beurt knap tweemaal van Besiktas (2-1 thuis, 3-1 uit) en gaven daarmee een vervolg aan het toch al fraaie seizoen.

De ploeg van Ruud Vormer staat na twee duels in de Belgische play-offs bovenaan en won onlangs al de beker. De weg richting een halve finaleplek in de Europa League verloopt via de nummer drie van Oekraïne – achter grootmachten Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk – die met de uitschakeling van Ajax indruk maakte op onze zuiderburen. Vormer is de enige Nederlander die donderdag binnen de lijnen kan komen, ex-Ajacied Stefano Denswil is niet speelgerechtigd in Europees verband.

Dinamo Kiev – Fiorentina
Waar Nederlandse clubs in de Europa League geen enkele rol meer spelen, zitten er namens Oekraïne met Dnjepr en Dinamo Kiev nog twee ploegen in de kwartfinale. Bij de koploper uit Kiev moest Jeremain Lens afgelopen weekend nog genoegen nemen met een invalbeurt, de verwachting is dat hij donderdag mag starten.

Ook Italië heeft nog twee ijzers in het vuur: Napoli en Fiorentina. La Viola verloor zondag dus van Napoli, maar staat nog altijd vijfde in de Serie A. De ploeg van coach Vincenzo Montella imponeerde in de vorige ronde door AS Roma na de 1-1 in Florence in het Stadio Olimpico op een pak slaag te trakteren: 0-3.

Sevilla – Zenit Sint-Petersburg
Tot slot het enige duel waarin geen Nederlandse inbreng is. Toch is er een link met de Eredivisie. Beide ploegen troffen op weg naar hun onderlinge kwartfinale een Nederlandse ploeg. Sevilla won én verloor in de groepsfase met 2-0 van Feyenoord, terwijl Zenit bij de laatste 32 geen moeite had met PSV (1-0 en 3-0 winst).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.