Kwartet assists Klich bij vorstelijke thuiszege Zwolle op ADO

PEC Zwolle heeft in eigen huis eenvoudig afgerekend met ADO den Haag: 6-1. Mateusz Klich was de grote man door vier assists te geven.

De schrik sloeg de supporters in het IJsseldelta Stadion al na tien minuten om het hart, na een ongelukkige botsing tussen Bram van Polen en ADO-doelman Gino Coutinho. De keeper bleef gehavend achter en moest het veld verlaten, vanwege neusklachten. Martijn de Zwart verving hem onder de lat.

Direct na deze wissel opende ADO bijna de score, toen een vrije trap van Ricky van Haaren uiteen spatte op de lat. In de 22ste minuut brak PEC wel de ban. Na twee wedstrijden op rij die doelpuntloos bleven kwam Mustafa Saymak tot scoren, nadat hij fraai was weggestuurd door Klich. Een kwartier later bleek het duo opnieuw succesvol. Een lange pass van Klich leidde tot een misverstand tussen ADO-aanvoerder Aaron Meijer en De Zwart, waarvan Saymak profiteerde.

Pools international Klich bleek ook een klik te hebben met Fred Benson (foto rechts). In de 44ste en 53ste minuut stuurde hij de razendsnelle spits weg in de diepte. Benson bleef tweemaal uiterst koel en zorgde zo binnen een uur voor een 4-0 voorsprong voor PEC. Vervolgens redde Mathias Gert de eer voor de bezoekers uit Den Haag. De Deen schoot de bal van circa twintig meter in de onderhoek, waardoor PEC-doelman Kevin Begois kansloos was. Tien minuten voor tijd verzorgde rechtsback Van Polen de 5-1 door de bal met rechts strak in de kruising te schieten. Hij scoorde nog niet eerder in de Eredivisie. Een intikker van Giovani Hiwat betkende 6-1, de eindstand.

Met de 6-1 zege breekt de Zwolse club een clubrecord door vijf opeenvolgende thuisduels ongeslagen te blijven. Bovendien is het de grooste winst ooit van PEC in de Eredivisie. Ook het kwartet assists van Klich was een bijzondere prestatie. De laatste die dat presteerde in de Eredivisie was Luciano Narsingh. De rechtsbuiten gaf op 10 december 2011 namens SC Heerenveen vier beslissende voorzetten tijdens de 5-0 overwinning bij Excelsior.

Voor ADO ziet het er slechter uit. Het elftal van trainer Maurice Steijn kreeg in alle Eredivisieduels minimaal één tegentreffer en bezet een teleurstellende zestiende plaats. Uit negen competitiewedstrijden pakte ADO slechts zeven punten. PEC stijgt door de eclatante 6-1 winst naar de gedeelde tweede plaats.