Kunststukje Van Overeem hoogtepunt bij felbegeerde zege AZ

AZ heeft zondagmiddag op overtuigende wijze gewonnen van ADO Den Haag: 4-0. Dabney dos Santos en Joris van Overeem eisten de hoofdrol op bij de Alkmaarders.

AZ-trainer John van den Brom liet Ron Vlaar buiten zijn basiselftal voor het thuisduel met ADO. 'Hij is nog steeds niet volledig fit', verklaarde de oefenmeester. Met Vlaar in de ploeg beleefden de Alkmaarders de afgelopen maanden een dramatische periode met één zege in negen Eredivisie-duels en een kansloze uitschakeling in de Europa League tot gevolg.

Dos Santos
Afgelopen week maakte AZ tegen Feyenoord af en toe een murw gebeukte indruk, maar daar was zondagmiddag in het AFAS Stadion bepaald geen sprake van. De thuisploeg speelde fris en energiek en nam in de zevende minuut al de leiding. Dos Santos kreeg de bal na een kopbal van Alireza Jahanbakhsh voor zijn voeten en schoot hem langs ADO-doelman Robert Zwinkels: 1-0.

Nog geen zes minuten later was het alweer raak voor Dos Santos. Deze keer was de twintigjarige buitenspeler het eindstation van een zeer fraaie Alkmaarse aanval. Na breedleggen van Stijn Wuytens kon hij de 2-0 binnenschuiven. Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd vond twintig minuten later plaats.

Joris van Overeem kreeg de bal na goed werk van Wuytens en zag dat keeper Zwinkels relatief ver voor zijn doel stond. Vervolgens produceerde de AZ-middenvelder een wonderschone stift die op de centimeter precies over de vingertoppen van Zwinkels en onder de lat verdween: 3-0.

Na een adempauze van vijftien minuten kwam ADO ook de tweede helft niet goed voor de dag. Fred Friday profiteerde daar in de 60ste minuut van door na een hakje van Van Overeem de bal van dichtbij in het dak van het doel te schieten.

Joris van Overeem ziet zijn prachtige stift in het ADO-doel belanden.

Na die vierde Alkmaarse treffer ging de storm enigszins liggen, waardoor ADO een grotere uitslag bespaard bleef. Van den Brom gunde Vlaar nog twintig minuten speeltijd en met de 32-jarige verdediger in de ploeg hield AZ het doel schoon. Dat was mooi nieuws voor Tim Krul, die in zijn eerste acht officiële duels voor de Alkmaarders liefst 24 tegentreffers moest verwerken.

De 4-0 tegen ADO betekende de eerste clean sheet voor Krul op het hoogste niveau sinds 22 augustus 2015 toen hij met Newcastle United het Manchester United van Louis van Gaal van scoren hield. Tussendoor hield hij wel twee keer zijn doel schoon bij Jong Ajax in de Jupiler League.

Dankzij de klinkende zege op de Hagenaren ziet de situatie er in de Eredivisie ineens een stuk rooskleuriger uit voor AZ. De ploeg van Van den Brom passeert Vitesse - de tegenstander in de KNVB-bekerfinale - en FC Twente op de ranglijst en staat nu vijfde. ADO blijft door het verlies zeventiende en heeft nog altijd maar twee punten voorsprong op hekkensluiter Go Ahead Eagles.