Kuijt vertolkt een hoofdrol bij Fenerbahçe tegen Salzburg

Fenerbahçe heeft zich voor de play-offs van de Champions League geplaatst. Mede dankzij Dirk Kuijt werd in Turkije met 3-1 gewonnen van Red Bull Salzburg. Jordi Cruijff, technisch directeur van Maccabi Tel Aviv, kan deelname aan de Champions League vergeten.

Kuijt vertolkt een hoofdrol bij Fenerbahçe tegen Salzburg

Fenerbahçe - Red Bull Salzburg 3-1 (1-1)
In Oostenrijk  hadden de twee ploegen besloten met een 1-1 gelijkspel. Daarom was het even schrikken voor Kuijt toen Jonathan Soriano na vijf minuten met een intikker voor de verrassende 0-1 zorgde.

Lang had Fener niet nodig om die achterstand weg te werken. Vier minuten later kopte Kuijt de bal naar Raúl Meireles. De Portugees zette met een vlammende volley de ploegen weer op gelijke hoogte.

Ook bij de 2-1 was Kuijt (foto) de aangever. Met buitenkant rechts bediende hij Moussa Sow, die na een fraaie aanname raak schoot. Na ruim een half uur spelen kwam de Turkse ploeg al op 3-1. Pierre Webó trof doel met een handig wippertje.

In de tweede helft bleef het bij die stand. Kuijt werd na 77 minuten gewisseld. Door de zege is Fener een tweeluik verwijderd van deelname aan het miljoenenbal.

Overigens is het nog wel de vraag of de formatie van Kuijt, bij het bereiken van de groepsfase van de Champions League, ook daadwerkelijk mag meedoen aan het lucratieve toernooi  vanwege het aandeel in de Turkse matchfixing-zaak van 2011.

Aanvankelijk werd de club geweerd van het Europese voetbal, maar de Turken gingen in beroep tegen die straf. Het internationale sporttribunaal CAS oordeelde dat zolang er nog geen uitspraak is - die volgt op 28 augustus - Fener gewoon mag uitkomen in Europa. Een dag na de terugwedstrijd van 27 augustus volgt de uitspraak in de rechtszaak, waardoor een mogelijk behaald ticket voor het miljoenenbal alsnog ontnomen kan worden. Op 29 augustus heeft de loting voor de groepsfase van de Champions League al plaats.

Maccabi Tel Aviv – FC Basel 3-3 (0-1)
Cruijff zag hoe Basel al na ruim een half uur de winst in het tweeluik nauwelijks meer kon ontgaan. De Zwitsers stonden op een riante 0-3 voorsprong. Hoewel die marge nog wel volledig uit handen werd gegeven, bleef het bij een gelijkspel in Israël.

Bekijk hier al onze video's