Kuijt helpt Feyenoord op weg tegen dapper Excelsior

Reacties

Feyenoord heeft zijn honderd procent-score in stand gehouden. Excelsior toonde zich in De Kuip brutaal, maar jubilaris Dirk Kuijt kreeg de Kralingers op de knieën (4-1).

Kuijt helpt Feyenoord op weg tegen dapper Excelsior

Ondanks het eerste verlies (ADO Den Haag won vorige week op Woudestein met 1-2) was Excelsior vol vertrouwen richting De Kuip vertrokken. De Kralingers dankten dat goede gevoel aan de sterke start, met zes punten als onverwachte resultaat.

Tegen Feyenoord toonde de equipe van Mitchell van der Gaag andermaal dat vertrouwen. Excelsior wachtte weliswaar af, maar toonde zich tegelijkertijd ook brutaal en dreigend. In die zin kwam de openingstreffer van Stanley Elbers ook niet als een donderslag bij heldere hemel.

Halverwege de eerste helft had Nigel Hasselbaink aan de linkerkant kunnen opstomen zonder dat hem al te veel in de weg werd gelegd door Eric Botteghin. Zijn voorzet met buitenkant voet was even fraai als uitgekiend, waarna het voor de vrijgelaten Elbers een koud kunstje was om de 0-1 op het scorebord te brengen.

De treffer van Excelsior markeerde ook het einde van een hoopgevende periode van Feyenoord, dat onder andere via Kuijt twee keer dicht bij het openingsdoelpunt was geweest. De Katwijker zorgde er wel voor dat de thuisploeg toch met een goed gevoel de kleedkamer kon opzoeken.

Na voorbereidend werk van Nicolai Jørgensen schoot Kuijt op slag van rust knap raak, waarmee hij zijn zeshonderdste competitiewedstrijd luister bijzette met zijn eerste doelpunt van het seizoen. De voormalig international is daarmee voor het negentiende seizoen op rij productief.

In de tweede helft was het de aanvoerder die Feyenoord over het dode punt heen hielp. Feyenoord had moeite om de defensie van Excelsior te verontrusten totdat Kuijt na bijna een uur een lange bal van invaller Jan-Arie van der Heijden met de borst aannam en afrondde: 2-1.

Het was het begin van het einde voor Excelsior, dat in een tijdsbestek van zes minuten alle hoop zag vervliegen door Steven Berghuis (droge knal vanaf de rechterkant in het dak van het doel) en Jens Toornstra (na een fout van Fredy). Het bood trainer Giovanni van Bronckhorst ook de gelegenheid Mo El Hankouri (18) zijn debuut te laten maken in de Feyenoord-hoofdmacht, zoals bij Excelsior Dogucan Haspolat (16) zijn eerste minuten in de Eredivisie maakte en daarmee historie schreef.

Door de 4-1 overwinning komt Feyenoord op twaalf punten na vier speelrondes en blijft het koploper in de Eredivisie. Excelsior maakt pas op de plaats met de tweede nederlaag op rij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.