Kuijt helpt Feyenoord in Kerkrade over dode punt

Feyenoord heeft met moeite zijn status van Eredivisie-koploper bevestigd. Dirk Kuijt zette de Rotterdammers bij Roda JC Kerkrade op het goede spoor (0-2).

Feyenoord brak met de zege met de traditionele koude start van de tweede seizoenshelft. Het succes bij Roda JC was pas de vierde overwinning in de laatste 23 Eredivisie-duels in januari. Maar de formatie van Giovanni van Bronckhorst moest in het Parkstad Limburg Stadion wel lang warmdraaien in de Limburgse kou.

In de eerste helft had Roda JC weinig te duchten van Feyenoord, dat alleen via schoten van Eljero Elia, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis voor enig gevaar kon zorgen. Sterker nog, de gastheren waren in de laatste seconde van de eerste helft het dichtst bij de openingstreffer.

Tom Van Hyfte kreeg na een vrije trap de bal pardoes voor zijn voeten bij de tweede paal. Feyenoord-doelman Brad Jones zag tot zijn opluchting dat de inzet van de aanvoerder van Roda JC via het aluminium over het Rotterdamse doel ging.

Feyenoord, waar Jens Toornstra op het middenveld de rol van de afwezige Karim El Ahmadi had overgenomen, was ook in de tweede helft aanvankelijk niet bij machte het stugge Roda in verlegenheid te brengen. Jørgensen kreeg in de 54ste minuut een van de spaarzame kansen, maar liet die onbenut.

De Deense spits heeft als afmaker nog niet de vorm te pakken van voor de winterstop, zo werd opnieuw duidelijk bij het falen oog in oog met keeper Benjamin van Leer. Jørgensen had echter eerder in de 69ste minuut al zijn grote waarde bewezen voor Feyenoord. Op zijn aangeven prikte Kuijt de bal van dichtbij in het doel van Roda JC, waarbij de treffer wel een buitenspellucht had.

Het was de voldoende basis voor de veertiende zege van het seizoen en een positieve start van 2017, al was het spel nog weinig overtuigend. Eljero Elia maakte in de slotfase aan de onzekerheid een einde door op aangeven van Jørgensen vanaf links de 0-2 te maken.

Koploper Feyenoord vergrootte het gat naar Ajax tot acht punten, al kunnen de Amsterdammers die zondagmiddag weer verkleinen met een overwinning op bezoek bij PEC Zwolle. Roda JC blijft door de zevende nederlaag van het seizoen in de problemen in de strijd tegen degradatie.