Kuijt en Vilhena redden tien man Feyenoord tegen Utrecht

Feyenoord is met een spectaculaire zege aan het seizoen begonnen. De veelbesproken Tonny Vilhena en teruggekeerde Dirk Kuijt hielpen tien Rotterdammers over het dode punt tegen FC Utrecht: 3-2.

Aanwinsten Kuijt en Marko Vejinovic begonnen in de basis bij Feyenoord, dat nog niet kon beschikken over Eljero Elia en Michiel Kramer. Kuijt begon op rechts en sloot vaak aan bij spits Colin Kazim-Richards, die veelvuldig werd gezocht met een vroege lange bal. Zo bood het spel van Feyenoord tegen Utrecht een inkijkje in de plannen die Giovanni van Bronckhorst heeft zodra hij met Kramer een echte targetman kan opstellen.

Kazim kreeg in de 21ste minuut een grote kans, maar kwam na een voorzet van Kuijt nét tekort. Een minuut later trof de Turkse international alsnog doel; hij kopte hard raak na een vrije trap van Vejinovic. Feyenoord was na die goal heer en meester, maar kwam met de schrik vrij na een gevaarlijke kopbal van Nacer Barazite, die van de lijn gehaald werd door Jens Toornstra.

Door het overwicht en de voorsprong leek er voor Feyenoord weinig aan de hand, maar direct na rust veranderde alles toen Kevin Blom de rode kaart toonde aan Rick Karsdorp (foto onder). De back moest inrukken na een stevige tackle op Chris Kum. Utrecht groeide vervolgens in de wedstrijd en kreeg in de 61ste minuut een reuzenkans via Sébastien Haller, maar hij schoot recht op Kenneth Vermeer.

Die kans leidde een Utrechts offensief in, mede doordat het angstige Feyenoord zich ver terugtrok. De gelijkmaker kon daardoor niet uitblijven en kwam er een kwartier voor tijd dan ook. Vermeer speelde vanuit Rotterdams perspectief een negatieve hoofdrol, want hij liet een schot van Yassin Ayoub glippen, waarna Haller een niet te missen kans kreeg: 1-1.

Dat tegendoelpunt bracht Feyenoord ineens tot leven, want vier minuten na de gelijkmaker nam de thuisclub de leiding weer. Uitgerekend de even eerder ingevallen Tonny Vilhena (foto onder), over wiens toekomst in Rotterdam zoveel twijfels zijn, zette De Kuip in vuur en vlam. Hij schoot uit een schier onmogelijke hoek raak na een voorzet van Karim El Ahmadi. FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter ging daarbij overigens niet vrijuit.

Die voorsprong gaf Feyenoord niet meer weg, met enige dank aan Blom. Hij gaf een strafschop na een ogenschijnlijk prima tackle van Yannick Cortie op Bilal Basaçikoglu. Het bood Kuijt de gelegenheid zijn rentree in De Kuip onvergetelijk te maken en dat deed de Katwijker dan ook: 3-1. De goal van Kuijt was van doorslaggevende waarde, want in de slotseconden kende Blom ook nog een penalty toe aan FC Utrecht na een overtreding van Miquel Nelom. Door vanaf elf meter te scoren zorgde Haller voor een passend slot van een tumultueus duel: 3-2.