Kuijt en Suarez leiden Liverpool naar vijfde plaats

Liverpool heeft zondagmiddag in eigen huis een gemakkelijke zege geboekt op Newcastle United. Doelman Tim Krul kon een nederlaag niet voorkomen. Birmingham City en Wolverhampton Wanderers schoten weinig op met een remise.

Liverpool - Newcastle United 3-0Dirk Kuijt en Luis Suarez begonnen bij de thuisploeg in de basis, terwijl hun collega Andy Carroll moest plaatsnemen op de reservebank. Lang had Liverpool niet nodig om het overwicht in de eerste helft uit te drukken in de score. Na tien minuten nam de laatste weken in een goede vorm stekende Maxi Rodríguez een afvallende bal in één keer op zijn slof, via de heup van Danny Simpson was Krul kansloos: 1-0.

Pas in het tweede bedrijf liep Liverpool verder weg bij de bezoekers. Suarez ging in de 58ste minuut gemakkelijk naar de grond, toen Mike Williamson hem licht vasthield. De penalty werd onberispelijk omgezet in een treffer door Kuijt.

Even later waren de twee voormalige Eredivisievoetballers opnieuw doorslaggevend. Kuijt stelde zijn Uruguayaanse aanvalskompaan in staat binnen te tikken: 3-0. Meer doelpunten vielen er niet op Anfield.

Door de gemakkelijke zege lost Liverpool Tottenham Hotspur af als nummer vijf in Engeland. The Reds hadden daar wel een duel meer voor nodig. Mocht Liverpool de vijfde stek vasthouden, dan is de ploeg volgend seizoen verzekerd van Europa League-voetbal.

Birmingham City - Wolverhampton Wanderers 1-1In de staart van de Premier League schoten beide ploegen weinig op met het puntje. Zowel Birmingham City als Wolverhampton Wanderers moet ook na zondag nog vrezen voor degradatie.

Na zeven minuten viel de openingstreffer. Birmingham-goalie Ben Foster haalde Stephen Ward in het zestienmetergebied onderuit. De daaropvolgende strafschop werd benut door Steven Fletcher: 0-1.

Halverwege het eerste bedrijf kwam de thuisploeg langszij. Sebastian Larsson trof eerst nog de lat, maar was even later wel trefzeker. De doelpuntenmaker profiteerde van een lachwekkende manoeuvre van Michael Mancienne. De Engelsman kreeg per ongeluk de bal op zijn hoofd en bood zo Larsson de kans met een droge knal af te ronden.

Ondanks een overtalsituatie – Craig Gardner kreeg zijn tweede gele kaart voor een schwalbe – bleef Birmingham City overeind. Door het gelijkspel stijgt de ploeg een plaatsje, naar de vijftiende plaats. Wolves blijft negentiende en moet ernstig vrezen voor een aftocht naar het Championship. Foto: VI Images