Krul: Engelandvaarder maakt ijzersterk debuut

Door de blessures van Maarten Stekelenburg en Michel Vorm maakte zaterdagavond plots Tim Krul zijn debuut in het Nederlands elftal. De 23-jarige goalie leek geen moment onder de indruk en ook al was de tegenstander Brazilië, het eerste optreden in Oranje resulteerde in een clean sheet.

Krul: Engelandvaarder maakt ijzersterk debuut

'Dit voelt als een droom', grijnst Krul na de wedstrijd tegen de Zuid-Amerikaanse grootmacht waarin hij vooral in de tweede helft uitblonk. De enige keer dat de goalie werd gepasseerd redde Erik Pieters op de doellijn. 'Dat moet dan zo zijn, denk ik.'

Op inzetten van Robinho en vooral Neymar had Krul die hulp niet nodig. Relativerend gezien leek het erop dat de ballen voornamelijk recht op de debutant af kwamen, maar dat is eveneens te verklaren door het goede opstellen van de Hagenaar. Een van de weinige facetten van het keepersvak waar zuiver talent voor nodig is.

Toni Schumacher, keeper van de Duitse nationale ploeg in de jaren '80, liet ooit eens door wiskundigen berekenen op welke plek je het beste kan staan in elke situatie om zijn doel zo klein mogelijk te houden. Maar duidelijk is dat het gevoel en instinct voor de juiste positionering een aangeboren kwaliteit is. Dat instinct is prima in orde bij Krul en bondscoach Bert van Marwijk was na afloop zeer content met zijn keeper.

'Hij speelde alleen te snel de lange bal. Dat is hij gewend in het Engelse voetbal. Wij bouwen via de verdediging op', vond Van Marwijk na lang zoeken toch nog een punt van verbetering. 'Maar hij heeft het fantastisch gedaan. Hij was niet te passeren. Zeer knap.'

De lange roei naar voren is inderdaad de huisstijl van keepers in de Engelse competitie. Uit de vele verre trappen naar voren bleek overigens wel dat Krul een vaste trap heeft, waarbij de ballen niet continu over de zijlijn verdwijnen. Dat de Engelse invloed groot is in het spel van Krul is niet vreemd. Na een uitstekende eindronde met Oranje onder-17 in Italië (2005) zijn veel clubs geïnteresseerd in de wat slungelachtige keeper met de rappe reflexen. Newcastle United staat vooraan in de rij en nog geen maand later is Krul doelman van de club die in Engeland, ondanks al jaren zonder prijzen, een onvervalste grootmacht is.

Het duurt echter lang voordat Krul zijn kans krijgt. Om speeltijd te krijgen zijn er huurperiodes bij Falkirk en Carlisle United, terwijl hij zijn debuut in het eerste van Newcastle al maakt in november 2006. In een uitduel met het Italiaanse Palermo in de UEFA Cup maakt Krul een voortreffelijke indruk. Door een vastberaden optreden van de goalie wordt er met 1-0 gewonnen door de Engelsen.

De goalie blijft evenzogoed in beeld bij de bondscoaches van Nederlandse vertegenwoordigende elftallen. In 2007 prolongeert Jong Oranje de Europese titel. Krul is reserve achter Boy Waterman en valt vooral op door zijn positieve inbreng. Toch blijft het nog steeds wachten op een kans bij Newcastle United. Zijn competitiedebuut is op 8 augustus 2009 tegen West Bromwich Albion. The Magpies zijn echter gedegradeerd naar de Championship, dus het nagestreefde hoogste Engelse niveau is nog bereikt.

In het afgelopen seizoen keepte Krul weldegelijk duels in het walhalla dat Premier League heet. Half september speelt Newcastle een uitwedstrijd met Everton en eerste keeper Steve Harper moet na ruim een halfuur naar de kant met een blessure. Krul valt in, houdt de nul en zijn ploeg wint met 1-0. Nog twintig optredens in de Premier League volgen en als Stekelenburg en Vorm zich met blessures afmelden is Krul plots keeper van Oranje.

'De bondscoach liet tot vrijdag niet merken met wie hij wilde gaan spelen', haalt Krul het moment terug dat hij hoorde te gaan debuteren. 'Toen moest ik op zijn kamer komen. Dat leek me positief, maar uiteindelijk zaten Jasper Cillessen en Jelle ten Rouwelaar daar ook. Gelukkig viel de keus op mij. Ik reageerde rustig, maar juichte van binnen. Voor dit heb ik het gedaan.'

Ergens begin juli moet Krul zich weer melden in het St. James-Park als de voorbereiding op een nieuw seizoen in de Premier League begint. Dan met de status van Oranje-international en met een clean sheet tegen Brazilië op zak. Zijn opstelling, reflexen, mentale huishouding en coaching zijn al dik in orde. De ervaring en de wetenschap dat zijn carrière nu de loop gaat krijgen waar jaren op is gewacht, zal hem de onbetwiste nummer één maken van Newcastle United. Wellicht is het vertrouwen zelfs zo groot dat de ploeg vanaf komend seizoen ook vanuit de verdediging gaat opbouwen.(Jasper Steppé) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's