Kruiswijk baalt na duel met Ajax: 'Dit mag me niet gebeuren'

Arnold Kruiswijk kende geen gelukkige middag in De Arena. De verdediger van Vitesse ging in de fout bij het enige doelpunt van Ajax en moest met rood inrukken tijdens de 1-0 nederlaag.

Tien minuten na rust maakte Nick Viergever de enige treffer van het duel (1-0). Hij kon vrij inkoppen uit een vrije trap van debutant Hakim Ziyech. Kruiswijk 'vergat' in te grijpen. 'Ik zat er heel duidelijk naast', zei Kruiswijk na afloop schuldbewust voor de camera van FOX Sports. 'Hij (Nick Viergever, red.) was gewoon weg. Dit mag me niet gebeuren.'

Tot overmaat van ramp kreeg Kruiswijk halverwege de tweede helft zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Joël Veltman. Voor rust vergreep Kruiswijk zich al aan Davy Klaassen. De verdediger van Vitesse was het niet eens met zijn gele kaarten. 'Ik ben eerlijk genoeg om te zeggen dat ik geel verdien als ik iemand goed raak, maar deze kaarten vond ik heel makkelijk.'

Vitesse-aanvoerder Guram Kashia nam Kruiswijk de nederlaag niet kwalijk. 'Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheden en Kruiswijk weet dat. Achterin speelden we erg solide, Arnold ook. Het tegendoelpunt was erg goedkoop, maar ik heb in mijn wedstrijden ook veel fouten gemaakt.'

Volgens Kashia had er meer ingezeten voor Vitesse. 'Zeker voor rust creëerden we een aantal grote kansen. Dan moet je, zeker als je op bezoek gaat bij Ajax, minimaal een keer scoren. Ik ben teleurgesteld in het resultaat, maar onze manier van spelen geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden.'

Dramatisch
Trainer Henk Fraser had dezelfde mening als zijn aanvoerder. 'Dit niveau van vandaag moeten we vaker halen. Dat levert nu niets op, maar gaan we wel meenemen naar de komende tegenstanders', zei de trainer van de Arnhemmers. 'We kwamen om te voetballen, om het initiatief niet alleen bij Ajax te laten. Zeker voor rust lukte dat en hadden we een aantal goede kansen. Helaas speelden we het soms dramatisch uit.' Kritisch was Fraser ook op het tegendoelpunt. 'We zijn te vaak tegenstanders kwijt, dat gebeurde ook al in oefenwedstrijden. Je moet de bal én de man zien. De tweede gele kaart die Kruiswijk kreeg, kon de scheidsrechter zeker geven. De eerste gaf hij te snel, maar daarover moeten we niet zeuren.'