Kroatië neemt met assist Ivanusec de regie over eigen EK-kansen terug

Reacties

Kroatië is dicht bij kwalificatie voor het EK van volgend jaar. De ploeg van Zlatko Dalic vreesde in de vorige interlandperiode zijn eigen glazen te hebben ingegooid, maar zaterdag werd er direct orde op zaken gesteld. Luka Ivanusec was met een assist belangrijk in de eenvoudige Kroatische overwinning op Letland: 0-2.

Kroatië neemt met assist Ivanusec de regie over eigen EK-kansen terug
© Pro Shots
Letland
Letland
0 - 2
Kroatië
Kroatië

Vorige maand verloor Kroatië van Turkije én Wales, waardoor de nummer drie van het afgelopen WK naar de derde plek in Groep D zakte. Wales belandde op plek twee, achter het reeds gekwalificeerde Turkije, maar slaagde er zaterdagmiddag niet in om Armenië te verslaan (1-1). Kroatië profiteerde even later van de misstap van zijn concurrent en ligt weer op koers voor EK-kwalificatie.

Tegen Letland, de hekkensluiter van de poule, nam Kroatië al in de zevende minuut de leiding. Feyenoorder Ivanusec, die net als Ajax-verdediger Josip Sutalo een basisplaats had gekregen, werd aan de rechterkant gevonden door Luka Modric. Ivanusec bewaarde het overzicht en gaf de bal laag voor op de instormende Lovro Majer, die overtuigend de 0-1 binnenschoot.

Tien minuten later verdubbelde Andrej Kramaric de marge al. De bal belandde via een Letse verdediger voor de voeten van de Kroatische spits, die met dat buitenkansje wel raad wist. De wedstrijd in Riga was door dit doelpunt al snel van al zijn spanning verlost. Kroatië was simpelweg veel te sterk voor Letland, dat in eigen huis alleen maar achter de bal aanliep en zelf niet tot kansen kwam.

Het restant van het duel had dan ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Kroatië voelde niet de noodzaak om nog écht op zoek te gaan naar meer doelpunten en liet Letland aan de overkant nooit in de buurt van Dominik Livakovic komen. De bezoekers speelden de wedstrijd probleemloos uit en kunnen zich nu gaan richten op het laatste stapje, dat aankomende dinsdag gezet moet worden.

Kroatië staat nu twee punten boven Wales, dat de EK-kwalificatiecyclus dinsdag afsluit tegen koploper Turkije. De Kroaten spelen dan zelf thuis tegen Armenië. Wanneer de ploeg van Dalic in de laatste speelronde niet minder punten haalt dan Wales, gaat Kroatië naar het EK. Komen Kroatië en Wales allebei op veertien punten terecht, wat gebeurt als Kroatië gelijkspeelt en Wales wint, dan plaatst Wales zich vanwege een beter onderling resultaat voor de eindronde.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep D EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Turkije
8
5
2
1
14-7
+7
17
2
Kroatië
8
5
1
2
13-4
+9
16
3
Wales
8
3
3
2
10-10
0
12
4
Armenië
8
2
2
4
9-11
-2
8
5
Letland
8
1
0
7
5-19
-14
3
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.