Kroatië begint overtuigend met ruime winst op Ierland

Kroatië startte overtuigend aan het EK ten koste van Ierland. Mario Mandzukic was met twee doelpunten de gevierde man bij de Kroaten in Poznan.

Ierland had een ongeslagen reeks te verdedigen. De ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni verloor veertien duels op rij niet en incasseerde daarbij elf keer geen tegentreffer. Maar op het EK ging het in Poznan al snel mis tegen Kroatië.

In de derde minuut opende Mario Mandzukic de score. De aanvaller struikelde eerst, krabbelde op en kopte van zo'n elf meter de bal achter de Ierse keeper Shay Given. Met de snelle treffer had Kroatië wat het beoogde. Bondscoach Slaven Bilic had immers een uiterste aanvallende formatie het veld in gestuurd.

De genadeklap was het niet voor Ierland. De ploeg van Trapattoni was dan wel de onderliggende partij enwerd nauwelijks gevaarlijk, maar had aan één kans voldoende om de stand gelijk te trekken. Uit een vrije trap van Aiden McGeady kopte Sean St Ledger in de negentiende minuut raak: 1-1.

Kroatië kreeg op slag van rust loon naar werken. Ierland keek verwijtend naar scheidsrechter Björn Kuipers, die niets wilde weten van buitenspel. De Nederlandse arbiter had het gelijk aan zijn zijde, want Nikica Jelavic kreeg de bal van de Ierse verdediger Stephan Ward. Een eerdere buitenspelsituatie werd opgeheven.

De tweede helft was pas vier minuten oud, toen Kroatië de voorsprong vergrootte en zo al aan de onzekerheid een einde maakte. Mandzukic was wederom met een geplaatste kopbal trefzeker.

Op een dreigend slotoffensief zonder resultaat na was Ierland niet bij machte met een adequaat antwoord te komen op het overtuigende spel van Kroatië. Daarbij voelde het zich ook tekort gedaan door Kuipers. De arbiter weigerde halverwege de tweede helft te fluiten na een overtreding van Gordon Schildenfeld op spits Robbie Keane in het strafschopgebied.

Het deed weinig af aan het overtuigende optreden van de Kroaten, die donderdag in Poznan moeten aantreden tegen Italië. Een van de weinig minpunten was het uitvallen van Mandzukic. De man van de wedstrijd moest vijf voor tijd geblesseerd van het veld na een duel met St Ledger. Foto: VI Images