Krappe winst België op tien Tsjechen

België sloot het eerste play-offduel met Tsjechië af met een krappe maar perspectiefrijke overwinning. De Tsjechen stelden teleur maar wisten het verlies ondanks vijftig minuten met een man minder tot één doelpunt verschil te beperken.

De Belgen begonnen uitstekend tegen Tsjechië. Geheel tegen de landsaard in zocht de ploeg van bondscoach Robert Waseige direct de aanval. Het bleek de juiste tactiek want de Tsjechische defensie oogde alles behalve sterk.

Door een reeks overtredingen ebde het offensief langzaam weg. Na bijna een half uur viel toch de verdiende goal voor België. Gert Verheyen kreeg de bal na gepruts in de verdediging voor zijn voeten en aarzelde niet de bal hoog in het doel te schieten: 1-0.

Vlak voor rust hielp Tomas Repka de Belgen een handje door een domme rode kaart te scoren. De ervaren Tsjech werd onderuitgehaald door Bart Goor en reageerde met een rake elleboogstoot.

In de tweede helft had België weinig te duchten van de tien Tsjechen. Twee keer moest Willem II-doelman Geert De Vlieger ingrijpen, beide keren deed hij dat naar behoren. Omdat de Belgische spitsen slecht wisten te profiteren van de ruimte bleef het bij 1-0.

Na afloop van de wedstrijd kenden de Belgen gemengde gevoelens. Tevreden omdat er gewonnen was zonder tegengoal, ontevreden omdat er meer in gezeten had. Met nogmaals de nul achterin is België in de return in Praag zeker van een plaats op het WK 2002.