Kramer verzekert ADO in Haags Kwartiertje van handhaving

Dankzij een late goal van Michiel Kramer (1-0) heeft ADO Den Haag zich verzekerd van nog een jaar Eredivisie. Vitesse lijkt de derde plek te kunnen vergeten.

Ondanks de blakende vorm van Vitesse - de club was al twaalf duels op rij ongeslagen (tien overwinningen) - en de negen plaatsen verschil op de ranglijst, was er op het veld weinig te merken van die verhoudingen. ADO Den Haag was de bovenliggende partij en kreeg ook de beste kansen.

Zowel Kevin Jansen als clubtopscorer Michiel Kramer knalde in de eerste helft een keer hard op de vuisten van Vitesse-doelman Eloy Room. Maar de meest besproken momenten waren toch de twee afgekeurde goals, allebei binnen gekopt door een speler van ADO.

Eerst leek Kramer 1-0 te maken, toen hij een voorzet van aanvoerder Roland Alberg raak kopte. Buitenspel, oordeelde scheidsrechter Ed Janssen, maar dat bleek het in de herhaling niet. Aan de overkant stond Uros Djurdjevic dat even later wel, maar passeerde Dion Malone met een harde kopstoot zijn eigen keeper Martin Hansen. Toch keurde Janssen deze treffer af, omdat de voorzet van Kevin Diks op weg was naar de dreigende Serviër.

Marko Vejinovic (rechts) kreeg vlak voor rust een gele kaart en mist nu het uitduel met Feyenoord.

Onder het oorverdovende geloei van het brandalarm en de hartstochtelijke aanmoedigingen van het Haagse publiek ging ADO ook na de rust op zoek naar de overwinning. Toch was de beste kans voor Vitesse, na een ware flipperkast voor het doel van Hansen. Davy Pröpper claimde hands, toen hij hard op Kramer schoot. Jan-Arie van der Heijden schoot van dichtbij naast in de rebound.

Misschien was het de magie van het Haags Kwartiertje, waardoor de bal er niet in ging. Want zoals wel vaker dit seizoen lukte bij ADO ineens alles in de laatste vijftien minuten. Een uittrap van Hansen stuiterde door in de loop van Kramer, die Room omspeelde en uit een moeilijke hoek binnen trapte. Met zijn zeventiende treffer schoot hij ADO in veilige haven, want de ploeg is nu ook verzekerd van handhaving.

Vitesse kan door deze nederlaag plek drie vergeten, want Feyenoord heeft vier punten meer en een wedstrijd minder gespeeld.