Kraker bij de kleintjes, Andorra wil na elf jaar winnen

Reacties

Naast de grote voetballanden zullen de 'kleintjes' de komende dagen ook hun EK-kwalificatiewedstrijden afwerken. Hoe ziet hun speelschema eruit en wat kunnen we van ze verwachten?

Kraker bij de kleintjes, Andorra wil na elf jaar winnen

In Europa zijn alle ogen gericht op de prestaties van de grote voetballanden zoals wereldkampioen Duitsland, Spanje, Italië, Engeland en natuurlijk het Nederlands elftal. Voor de kleinere landen is vaak een stuk minder aandacht. Toch hebben ook de vijf op de FIFA-raking laagst genoteerde Europese landen zo hun dromen.

Gibraltar
Het dwergstaatje van het Iberisch schiereiland is nog niet eens officieel erkend door de wereldvoetbalbond (FIFA). De Europese voetbalbond (UEFA) heeft Gibraltar wél erkend en daarom speelt het land gewoon mee in de EK-kwalificatie. In Groep D, waar ook regerend wereldkampioen Duitsland speelt, hebben ze nog niet één keer gescoord. Of het zondagavond op bezoek bij Schotland wel lukt is dan ook maar de vraag.

Andorra
Het landje uit de Pyreneeën staat op plaats 201 van de in totaal 209 landen. Daarmee is Andorra het laagst gepositioneerde Europese land op de FIFA-ranglijst. Zaterdag komt Bosnië-Herzegovina op bezoek voor de kwalificatiewedstrijd in groep B. De laatste keer dat Andorra überhaupt een wedstrijd wist te winnen is alweer elf jaar geleden, in 2004 werd Macedonië werd met 1-0 verslagen.

San Marino
De laatste overwinning van het kleine land in de Apennijnen was tegen de Italiaanse Serie D ploeg AC Bellaria Igea (2-0), in juli afgelopen jaar. De laatste interland die werd gewonnen was tegen Liechtenstein. Deze andere dwergstaat werd in 2004 met 1-0 opzij gezet. Vrijdag gaat San Marino in groep E bij Slovenië op bezoek. Nadat het de laatste wedstrijd tegen Estland afsloot op 0-0, zullen ze  erop gebrand zijn weer een kleine stunt uit te halen.

Malta & Azerbeidzjan
Malta (foto) verloor woensdagavond het vriendschappelijke duel met Georgië (2-0), maar de belangrijkste wedstrijd zal zaterdag plaatsvinden. De Maltezers gaan op bezoek bij Azerbeidzjan in groep H. De twee voetbaldwergen die op respectievelijk plaats 145 (Malta) en 139 (Azerbeidzjan) staan, gaan uitvechten wie er op de laatste plaats in de groep terecht komt. Momenteel staan de Zuid-Europeanen met één punt op de voorlaatste plaats, boven de Oost-Europeanen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.