Kovac: 'Mandzukic wordt hooguit twee WK-duels geschorst'

De Kroatische bondscoach Nico Kovac gaat er vanuit dat Mario Mandzukic hooguit de eerste twee groepswedstrijden van het WK van volgend jaar moet missen. De aanvaller van Bayern München incasseerde dinsdagavond in de play-off-wedstrijd tegen IJsland (2-0 winst) een directe rode kaart.

Kovac: 'Mandzukic wordt hooguit twee WK-duels geschorst'

Volgens Kovac terecht. 'Hij moet zo'n overtreding niet maken', zegt Kovac. Mandzukic, die in Zagreb de 1-0 op het scorebord zette, kreeg van scheidsrechter Björn Kuipers in het beslissende play-off-duel met IJsland een directe rode kaart na een grove overtreding op AZ-aanvaller Jóhann Berg Gudmundsson.

Daardoor is Mandzukic automatisch geschorst voor één officiële wedstrijd, al kan de schorsing hoger oplopen. 'Ik kan me niet voorstellen dat hij voor meer dan twee duels wordt geschorst', aldus Kovac. 'Maar hoe dan ook, Mandzukic maakt gewoon deel uit van onze selectie in Brazilië.'

Wayne Rooney overkwam hetzelfde tijdens het EK in 2012. De aanvaller van Engeland was voor twee duels geschorst, maar de spits van Manchester United gaf wel acte de présence in de derde groepswedstrijd. Engeland eindigde destijds als eerste in de poule, maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere finalist Italië.

Incident
Na het behalen van de eindronde in Brazilië was de rode kaart van Mandzukic niet het enige smetje. De overtuigende winstpartij werd na afloop overschaduwd door een incident met Josip Simunic. De 35-jarige verdediger riep na de 2-0 overwinning op IJsland een fascistische strijdkreet door de stadion-microfoon, met een massale respons op de tribunes tot gevolg. 'Za Dom!', riep Simunic luidkeels, wat betekent: 'voor het vaderland!' De kreet is een gebruik van de Kroatische fans en heeft al voor veel boetes van de UEFA en FIFA gezorgd. Mogelijk wacht Simunic dus ook nog een sanctie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen