Koster: 'Het evalueert makkelijker als je net gewonnen hebt'

Reacties

Het lot van bondscoach Adrie Koster wordt binnenkort duidelijk in een evaluatiemoment nu hij is uitgeschakeld met Jong Oranje voor het EK van 2017 en de Olympische Spelen.

Koster: 'Het evalueert makkelijker als je net gewonnen hebt'

Het is zeer de vraag of hij aanblijft. De 59-jarige Zeeuw heeft nog een contract tot de zomer van 2017, maar gaat binnenkort met de KNVB praten. Het is een van de in de verbintenis opgenomen evaluatiemomenten. 'Het evalueert makkelijker als je net gewonnen hebt', schetst de trainer zijn situatie tegen Voetbal International. 'Maar hadden we wél het EK gehaald, dan waren we óók met elkaar gaan zitten. De datum is geprikt en het zal op korte termijn plaatsvinden. Wat ik zelf wil? Het is voor iedereen even afwachten.'

Koster zit in een benarde positie. Hij nam afgelopen zomer het stokje over van de naar Manchester United vertrokken Albert Stuivenberg. Koster had in de laatste twee kwalificatieduels, met Jong Georgië en Jong Slowakije, aan één punt genoeg om als groepswinnaar naar de play-offs van het EK te gaan. Jong Oranje verloor twee keer op eigen veld en werd vervolgens gekoppeld aan Jong Portugal. Na een kansloze 0-2 nederlaag in Alkmaar verloor het uit met 5-4.

Extern was er veel kritiek op Kosters selectiebeleid, intern bestaan twijfels over zijn functioneren. Niet alleen de rol van Koster lijkt uitgespeeld. De lichting van 1993 is te oud om deel te nemen aan de kwalificatie voor het EK van 2017. Spelers als Adam Maher, Marco van Ginkel, Ola John, Luc Castaignos en Jürgen Locadia zullen voorlopig geen extra internationale ervaring opdoen.

Jong Oranje oefent op 13 november nog wel tegen Duitsland, maar het is aannemelijk dat de KNVB dan kiest voor spelers die zijn geboren na 1 januari 1994. 'Er moet afscheid genomen worden van een generatie. Of dat meteen gebeurt valt te bezien', denkt Koster. ‘

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.