Kortzorg belangrijk in Bosnië, stuntzege Hasselbaink

FC Utrecht is de enige Nederlandse afvaardiging in de tweede voorronde van de Europa League, maar er zijn verschillende landgenoten actief voor buitenlandse clubs. Voetbal International volgt hun ontwikkelingen op de Europese velden. Op bezoek bij HSK Zrinjski kwamen twee Nederlanders in actie bij Botev Plovdiv. Civard Sprockel had een basisplaats, maar de voormalig Feyenoord-verdediger zag invaller Romario Kortzorg de hoofdrol voor zich opeisen. De van FC Dordrecht overgenomen aanvaller zorgde in de 48ste minuut, toen hij net drie minuten in het veld stond, voor de 1-1 eindstand in Bosnië. Kortzorg debuteerde in Europees verband.

Ook Leroy George zag de eerste helft van het duel tussen FK Qarabag en Piast Gliwice vanaf de bank. Bij een 1-1 stand kwam de ex-NEC'er binnen de lijnen waarna hij Reynaldo in de 83ste minuut voor de overwinning van Qarabag op de Poolse club zag zorgen. George en zijn ploeggenoten mogen door de zege hopen op een plek in de derde voorronde van de Europa League.

Saint Johnstone verraste op bezoek bij Rosenborg BK door met 1-0 te winnen. Nigel Hasselbaink begon in de basis, maar werd in de 66ste minuut naar de kant gehaald. Het doelpunt van Fraser Wright in de achttiende minuut bleek voldoende voor de overwinning in Noorwegen.

Het AS Trencín van eigenaar Tscheu la Ling zorgde voor een stunt op bezoek bij IFK Göteborg. De Slowaken speelden al vanaf de tiende minuut met tien man, na een rode kaart voor Robert Mazan. Desondanks bleef het 0-0 in Zweden. Gino van Kessel, die afgelopen week op huurbasis overkwam van Ajax, bleef de hele wedstrijd op de bank.

Moestafa El Kabir kwam met BK Häcken uitstekend uitstekend terug van een 2-0 achterstand op bezoek bij Sparta Praag. David Lafata leek in de 66ste minuut met zijn tweede doelpunt van de avond voor de zege van de Tsjechen te zorgen, maar elf minuten later hadden Nasiru Mohammed en Rene Makondele voor het gelijkspel gezorgd.

Trabzonspor was in eigen huis met 4-2 te sterk voor Derry City en een van de doelpunten namens de thuisclub kwam op naam van voormalig SC Heerenveen-aanvaller Paulo Henrique. Aykut Demir, in het verleden speler van NAC Breda en Excelsior, bleef de hele wedstrijd op de bank.

De laatste Nederlander die donderdag in actie kwam was Renee Troost, die met Breidablik thuis 0-0 gelijkspeelde tegen Sturm Graz. Door geen tegentreffer te incasseren mogen de IJslanders nog hopen op een plek in de derde voorronde van de Europa League.