Koploper Vitesse geeft bij Heracles voorsprong uit handen

Vitesse heeft op bezoek bij Heracles Almelo dure punten laten liggen. Na rust gaven de Arnhemmers een comfortabele voorsprong uit handen: 2-2. Hierdoor is Vitesse er niet zeker van dat het als koploper de winterstop in gaat.

Vitesse trad met Valeri Qazaishvili aan als vervanger van de geschorste spits Mike Havenaar. Woensdag had Giorgi Chanturia in het bekerduel bij Roda JC (3-1 nederlaag) in de punt van de aanval gestaan. Nu stond Lucas Piazon op die positie, terwijl Christian Atsu de linkerflank bestreek. Qazaishvili speelde als nummer 10.

Vitesse spoelde de bittere nasmaak van het bekertreffen met Roda JC (3-1 verlies) al snel weg door de openingstreffer te maken. Linksback Patrick van Aanholt stoomde op met de bal en knalde deze van twintig meter achter de kansloze Heracles-doelman Remco Pasveer. Gelegenheidsspits Piazon schoot Vitesse in de 41ste minuut naar 2-0. Hij werd bediend door Marko Vejinovic en plaatste de bal koelbloedig in de hoek van het doel.

Na rust keerde Heracles de wedstrijd echter volledig om. In de 51ste minuut maakte Bryan Linssen de aansluitingstreffer, door geheel vrijstaand een voorzet van Mikhail Rosheuvel af te maken. Twaalf minuten voor tijd kwam de thuisploeg zelfs op gelijke hoogte. Na een korte corner vond Simon Cziommer de vrijstaande Linssen, die opnieuw trefzeker was.

Het wakker geschrokken Vitesse probeerde daarna alsnog de overwinning uit het vuur te slepen, maar daarin slaagde het elftal van ex-Heracles-trainer Peter Bosz (foto boven) niet. De thuisclub kreeg ook nog goede mogelijkheden om te winnen, maar ook dat lukte niet.

Met het gelijkspel kwam er een einde aan een reeks van zes Eredivisie-wedstrijden waarin Vitesse als winnaar uit de bus kwam. De club uit Arnhem blijft wel koploper, maar verzuimde zich ervan te verzekeren als lijstaanvoerder de winterstop in te gaan. Als Ajax morgen wint bij Roda, dan daalt Vitesse naar de tweede positie.

Heracles daarentegen bleef voor het vierde duel (W2, G2) op rij ongeslagen. De club uit Almelo staat op een verdienstelijke elfde plaats in de Eredivisie.