Koploper NAC klopt Heracles in sterke tweede helft

NAC Breda wipte opnieuw over AZ en Ajax heen in de stand van de Eredivisie en nestelde zich op kop van de Eredivisie dankzij een verdiende 3-0 overwinning op Heracles Almelo.

Die zege dankte de ploeg van coach Robert Maaskant aan het goede spel in de tweede helft. Voor rust speelden de Bredanaars matig en voorzichtig. Heracles oogde iets gedrevener en iets gevaarlijker, zonder een écht overwicht te creëren. Bas Dost en Everton hadden beiden een grote kans, terwijl de Braziliaan ook nog eens van afstand de vuisten van doelman Jelle ten Rouwelaar trof.

Het grootste wapenfeit van NAC was voor rust een krachtige kopbal op de paal door Patrick Zwaanswijk. Maar in de tweede helft leek Maaskant zijn spelers wel scherp te hebben. En dat had snel succes. In de 54ste minuut verlengde Kees Kwakman een verre ingooi van Csaba Fehér met het hoofd, waarna Ellery Cairo met een halve omhaal fraai voor 1-0 tekende. Acht minuten later stuurde Kwakman de opgekomen Edwin de Graaf alleen op Martin Pieckenhagen af. De middenvelder bleef koel en scoorde van dichtbij. En in de 73ste minuut benutte Patrick Zwaanswijk beheerst een strafschop nadat Matthew Amoah zich had laten vallen over Pieckenhagen: 3-0.

Heracles kwam er na rust nimmer aan te pas. Eenmaal op achterstand lukte het de Tukkers niet een gat te vinden in het hechte geelzwarte blok voor keeper Ten Rouwelaar. Ze moesten vooral oppassen dat de Brabanders niet nóg meer goals maakte.

Koploper NAC heeft 25 punten en koestert een voorsprong van drie punten op AZ en Ajax, Heracles heeft dertien punten en staat op de elfde plaats.