Koploper FC Twente onderuit bij sterk Roda JC

Roda JC heeft FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De Limburgers speelden geduldig en gedoseerd en dat betekende dat het lang een vrij saai duel was. Na dik een half uur brak een goal van de bezoekers de wedstrijd open. De slimme en rustige thuisploeg boog de achterstand echter om in een knappe 2-1 zege.

Koploper FC Twente onderuit bij sterk Roda JC

Co Adriaanse besloot het verlies van Bryan Ruiz, die verkocht is aan Fulham, op te vangen door de rechterkant open te houden. Willem Janssen moest die vrije ruimte voor hem benutten. Leroy Fer kreeg direct een basisplaats, Ola John begon als linksbuiten en Marc Janko was de centrale aanvaller. Luuk de Jong speelde in zijn rug.

Bij Roda JC kreeg de van FC Porto gehuurde Pawel Kieszek de voorkeur boven Mateusz Prus onder de lat. Coach Harm van Veldhoven stuurde Mads Junker als frontsoldaat het veld in en besloot zijn middenveld te versterken. Dat werkte lang prima. De Tukkers kregen weinig ruimte en waren slechts mondjesmaat gevaarlijk. Een scherpe voorzet van John werd maar net gemist door Janko en De Jong.

Roda JC was zelf ook niet erg dreigend en het duurde dan ook lang voordat de wedstrijd tot leven kwam. Dat gebeurde uiteindelijk in de 35ste minuut. Douglas stuurde Janssen goed weg en op diens uithaal had goalie Kieszek slechts een half antwoord. Janko kon uit een lastige hoek de rebound binnenschieten.

Het maakte de thuisploeg direct wakker en had nog geen minuut later, via een voortreffelijke aanval, direct een antwoord. Arnaud Sutchuin passte in, Junker stapte over en Donald bewaarde het overzicht. De sterke middenvelder lanceerde de doorgelopen Ruud Vormer die zonder problemen Nicolay Mihaylov passeerde.

Direct na de hervatting nam Roda brutaal een voorsprong. Jimmy Hempte, die als linksback geen directe tegenstander had, kreeg alle tijd om een pass te versturen. Dat deed de Belgische verdediger ook en hij vond de opstomende Donald die hard en doeltreffend raak schoot. FC Twente werd zo in de achtervolging gedwongen.

Aanvaller Steven Berghuis kwam voor centrale verdediger Peter Wisgerhof en de Tukkers probeerde een offensief te forceren. Dat kwam er niet echt uit, maar dat had alles te maken met de vlijmscherpe counters die Roda JC gevaarlijk hielden en FC Twente het lef ontnam om vol op de aanval te spelen. De grootste kansen bleven dan ook voor de thuisploeg.

Douglas haalde ternauwernood een bal van de lijn en invaller Sanharib Malki ging alleen op Mihaylov af maar zag zijn inzet aan de, voor hem, verkeerde kant van de paal eindigen. Het bleef bij 2-1. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's