Koploper Aston Villa onderuit

Newcastle United heeft koploper Aston Villa op een stevige nederlaag getrakteerd. Craig Bellamy was de grote man bij The Magpies. Paul Gascoigne maakte zijn eerste treffer in dienst van Everton. De Londense derby tegen West Ham eindigde in het voordeel van Fulham.

Aston Villa kon de status van koploper tegen Newcastle United niet waarmaken. De ploeg van John Gregory had geen antwoord op het goede spel van The Magpies. Craig Bellamy bracht de ploeg van Bobby Robson op een verdiende voorsprong. Alan Shearer passeerde Villa-keeper Peter Schmeichel met een bekeken volley voor de tweede keer. Aston Villa probeerde tevergeefs een nederlaag te voorkomen. In de slotfase was het de beurt aan Bellamy om aan alle onzekerheid van Newcastle een einde te maken. De held van de dag schoot keeper Peter Schmeichel door de benen.

Paul Gascoigne heeft weer van zich laten spreken. Op het veld, want de oud-international, die door blessures weinig aan spelen toe is gekomen, tekende voor zijn eerste competitietreffer voor Everton. Daarmee leek de ploeg uit Liverpool op weg naar de drie punten. Bolton Wanderers, dat via Per Frandsen al na twaalf minuten op voorsprong was gekomen, hield echter onverwachts een punt over aan het bezoek aan Goodison Park. Nadat Everton-verdediger Alan Stubbs de wedstrijd op slag van rust in evenwicht gebracht had, zette Gascoigne vroeg in de tweede helft de 2-1 op het scorebord. Everton, dat goed wegkwam door een bal op de lat van Bolton-aanvaller Rod Wallace, leek de punten in eigen huis te kunnen houden. Zeker toen Bolton met tien man verder moest. Djibrill Diawara zijn invalbeurt 'opsierde' met een rode kaart. Maar ver in blessuretijd maakte Michael Ricketts alsnog de achterstand goed.

Leicester City heeft de laatste plaats in het Premiership verlaten. De overwinning op Sunderland was te danken aan Ade Akinbiyi, die met zijn eerste doelpunt in vijftien wedstrijden het degradatieduel besliste. Leicester City maakte tegen de meeste aanspraak op de zege. The Foxes kregen pas in de tweede helft de verdiende voorsprong. Akinbiyi maakte een half uur voor tijd de enige treffer. Het was manager Dave Beasant het eerste succes sinds hij het overnam van Peter Taylor.

De zware nederlaag tegen Middlesbrough bracht van Derby County op de gedeelde laatste plaats. The Ramsgingen op The Riverside hard onderuit (5-1). Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want Derby-keeper Mart Poom hield in de eerste helft zijn doel schoon. Na rust had de Estse international een minder benijdenswaardige positie. Middlesbrough liep door doelpunten van Szilard Nemeth, Carlos Marinelli (2), Alen Boksic en Robbie Mustoe uit naar een 5-0 overwinning. Fabrizio Ravanelli, die met Derby County terugkeerde op bekend terrein, redde in de slotfase de eer.

Derby Country deelt de rode lantaarn met Southampton, dat tegen Blackburn Rovers een punt liet liggen. Marian Pahars opende namens The Saints de score, maar de voorsprong was geen lang leven beschoren. De Turkse international Tugay maakte op slag van rust gelijk. Southampton hield tot diep in de tweede helft stand, maar bleef met lege handen achter. Craig Hignett maakte in blessuretijd de tweede treffer voor Blackburn Rovers.

Fulham heeft het eerste bezoek aan Upton Park sinds 21 jaar met een succes gevierd. De ploeg van Edwin van der Sar was met 2-0 te sterk voor gastheer West Ham United, dat daarmee de eerste thuisnederlaag van het seizoen leed. De doelpunten kwamen op naam van Sylvain Legwinski en Steed Malbranque.