Koploper Arsenal simpel langs Cardiff, Jol onderuit in derby

Arsenal heeft zijn koppositie in de Premier League verstevigd door met 3-0 te winnen bij Cardiff City. Martin Jol komt onder grote druk bij Fulham te staan, doordat hij met 3-0 verloor bij rivaal West Ham United.

Cardiff City – Arsenal 0-3
In Wales boekte Arsenal al weer de tiende overwinning van dit seizoen. In het Cardiff City Stadium waren de Londenaren met 3-0 te sterk voor Cardiff City. Uitgerekend Aaron Ramsey, die op zijn zestiende de boeken in ging als jongste debutant van Cardiff, was de uitblinker in zijn geboorteland.

Op aangeven van, wie anders dan, Mesut Özil brak Ramsey (foto) de ban in Wales. Juichen deed de middenvelder niet, maar dat maakte zijn kopbal in de lange hoek niet minder fraai. De trotse koploper van Engeland was beduidend sterker dan de thuisploeg. Toch gooide de ploeg van manager Arsène Wenger het competitieduel pas in de laatste fase in het slot.

Invaller Mathieu Flamini zette, wederom op aangeven van de Duitse spelverdeler Özil, Arsenal vier minuten voor tijd op 0-2. Het slotakkoord was voor Ramsey, die ver in de blessuretijd de eindstand bepaalde op 0-3 met zijn tweede treffer van de wedstrijd.

Door de overwinning op Cardiff verstevigt Arsenal zijn koppositie in de Premier League. De voorsprong op de directe achtervolgers Liverpool en Chelsea bedraagt zeven punten. Zondag ontvangt Chelsea Southampton, terwijl Liverpool op bezoek gaat bij Hull City.

West Ham United – Fulham 3-0
De positie van Fulham-manager Martin Jol (foto onder) is verder onder druk komen te staan door een 3-0 nederlaag bij West Ham United. De Nederlandse trainer blijft achttiende staan, maar zag het gat met de nummer zeventien groeien naar drie punten. Voorafgaande aan het duel stonden West Ham en Fulham nog beide op tien punten na twaalf competitiewedstrijden.

Fulham, met Maarten Stekelenburg op doel, en West Ham hielden elkaar in de Londense derby een helft in evenwicht. Met dom balverlies leidde Scott Parker vlak na rust de openingstreffer van West Ham in. Mohamed Diamé kon vervolgens doorbreken en zijn schot werd van richting veranderd door Fernando Amorebieta, waardoor Stekelenburg kansloos was.

Carlton Cole besliste vlak voor tijd het duel, door een voorzet van Stuart Downing die zelf eerder de lat raakte, in te tikken. Joe Cole maakte de nederlaag voor Fulham nog pijnlijker door de einstand op 3-0 te bepalen. Fulham heeft nu zijn laatste zes wedstrijden verloren, waardoor de kritiek op het functioneren van Jol alleen maar zal toenemen.

Everton - Stoke City 4-0
Everton heeft in eigen huis geen spaan heel gelaten van Stoke City. Everton, dat vierde staat in de Premier League, won eenvoudig met 4-0. Erik Pieters speelde als linksback de volledige wedstrijd bij Stoke.

Vlak voor rust opende Barcelona-huurling Gerard Deulofeu de score, met zijn eerste competitiedoelpunt voor Everton. In het eerste kwartier na rust gooiden The Toffees het duel in het slot. Seamus Coleman verdubbelde in de 49ste minuut de marge en tien minuten later tekende Bryan Oviedo voor de derde treffer van Everton. Romelu Lukaku deed in de slotfase ook nog een duit in het zakje door de 4-0 te maken.

Norwich City – Crystal Palace 1-0
Norwich heeft drie belangrijke punten gepakt ten koste van hekkensluiter Crystal Palace. Eenvoudig was de overwinning allerminst. Op Carrow Road kroonde Gary Hooper zich na een half uur tot matchwinner. De centrumspits werd fraai bediend door Wesley Hoolahan en rondde van dichtbij af.

Door de nipte overwinning op Crystal Palace, dat na zeven opeenvolgende nederlagen in de laatste twee speelronden vier punten won, bezetten The Canaries een veilige veertiende plaats met evenveel punten. Palace is nog altijd hekkensluiter. De ploeg van manager Tony Pulis behaalde tot dusver slechts zeven punten.

Aston Villa – Sunderland 0-0
Sunderland heeft verzuimd een overwinning te boeken bij Aston Villa, waar Leandro Bacuna, Ron Vlaar en Karim El Ahmadi allen in de basis startten. El Ahmadi werd in de 71ste minuut naar de kant gehaald. Sunderland had vlak voor rust op voorsprong moeten komen, maar van vijf meter afstand schoot Emanuele Giaccherini de bal over het lege doel. Ook na rust was Sunderland het dichtst bij een treffer, toen een inzet van Fabio Borini uiteen spatte op de lat.

Door het gelijkspel is Sunderland wel verlost van de laatste plaats op de ranglijst, die wordt overgenomen door Crystal Palace. Sunderland heeft acht punten verzameld in dertien wedstrijden. Aston Villa klimt met zestien punten naar de tiende positie.