Koploper Ajax zet ook Willem II opzij zonder te swingen

Reacties

Na de 3-0 zege op AZ heeft Ajax ook de tweede competitiewedstrijd tegen Willem II tot een goed einde gebracht: 3-0. De manier waarop de Amsterdammers de koppositie weer opeisten verdiende echter niet de schoonheidsprijs.

Koploper Ajax zet ook Willem II opzij zonder te swingen

Ajax had voorafgaand aan dit seizoen als doelstelling geformuleerd om het thuispubliek meer te vermaken dan de afgelopen jaargang, waarin de twaalf thuiszeges in de Eredivisie vaak tot stand kwamen met traag en stroperig voetbal. In de eerste Eredivisie-wedstrijd van 2015/16 in De Arena brak de ploeg van trainer Frank de Boer niet met die slechte gewoonte. De echte kansen die de vicekampioen in de eerste helft creëerde waren op één hand te tellen.

Dat Arek Milik desondanks in de achttiende minuut de score opende door raak te koppen uit een voorzet van Davy Klaassen was te danken aan een fout in de opbouw van Willlem II. Die goal toonde opvallend veel gelijkenissen met enkele doelpunten die Ajax zelf om de oren kreeg in de dubbele confrontatie van de voorronden van de Champions League met Rapid Wien, dat mede dankzij onnodig balverlies van Joël Veltman (heenwedstrijd) en Daley Sinkgraven (return) te sterk was (2-2, 2-3).

Arek Milik was net als in het eerste thuisduel van het seizoen met Rapid Wien uiterst effectief. Bij de eerste de beste mogelijkheid was het raak voor de Poolse spits.
Arek Milik was net als in het eerste thuisduel van het seizoen met Rapid Wien uiterst effectief. Bij de eerste de beste mogelijkheid was het raak voor de Poolse spits.

De Oostenrijkers toonden verder aan dat de Amsterdamse defensie af en toe aan concentratieverlies lijdt. Ook tegen de Tilburgers was daar weer sprake van. Stijn Wuytens kreeg vlak voor rust uit een voorzet van de later geblesseerd uitgevallen Bruno Andrade een grote kans op de gelijkmaker, maar de Belgische middenvelder verzuimde zijn fout bij de 1-0 goed te maken. Zijn kopbal eindigde buiten het bereik van Jasper Cillessen tegen de lat.

Het duel in De Arena stond verder vooral in het teken van de tijdelijke terugkeer van huurlingen Richairo Zivkovic, Lesly de Sa en Ruben Ligeon. Ligeon kon zich door zijn plek op de bank niet laten zien, maar Zivkovic en De Sa kregen die mogelijkheid wel. De twee aanvallers hadden na rust allebei de kans hun eigenlijke werkgever pijn te doen. Zivkovic handelde echter te langzaam toen hij op snelheid doorgebroken leek, terwijl De Sa te hoog mikte toen hij vrij kon uithalen.

Willem II begon door die mogelijkheden steeds brutaler te voetballen. Juist dat gaf Ajax de ruimte om het duel in het slot te gooien. Anwar El Ghazi schoot op aangeven van Riechedly Bazoer vol overtuiging raak. Het derde competitiedoelpunt van de vleugelspits, die even daarvoor nog de paal had geraakt, bood De Boer de ruimte om Vaclav Cerny te laten debuteren. Ook Lasse Schöne en Yaya Sanogo vielen in, maar tot een swingend slotakkoord leidde dat niet. Wel verstevigde El Ghazi zijn koppositie op de topscorerslijst door met hulp van doleman Kostas Lamprou nog de 3-0 te maken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.