Kopgoal Luckassen genoeg voor zege AZ tegen Giannina

AZ heeft het eerste duel met PAS Giannina in de derde voorronde van de Europa League winnend afgesloten. De Alkmaarders zegevierden in het eigen Afas Stadion met 1-0. Derrick Luckassen kroonde zich al voor rust tot matchwinner.

Het eerste fluitsignaal galmde nog na toen Alireza Jahanbakhsh het eerste schot van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Na 46 seconden probeerde de buitenspeler van de thuisploeg het met een schot binnen het strafschopgebied, maar de Iraniër zag de bal voorlangs gaan. Het was lange tijd de enige echt grote kans van de wedstrijd, tot AZ in de 36ste minuut op voorsprong kwamen.

De situatie waaruit de openingstreffer van Luckassen viel, was eigenlijk niet eens tot het kleine rijtje kansen voor de Alkmaarders te rekenen. De verdediger weigerde een hoekschop van Stijn Wuytens, bijna op de achterlijn achter de tweede paal gelegd, als verloren te beschouwen en wierp zich voor zijn tegenstander. Met een kopbal verschalkte hij doelman Alexandros Paschalakis in de korte hoek: 1-0.

Derrick Luckassen wint het kopduel van zijn tegenstander en kopt namens AZ raak in het Europa League-duel met PAS Giannina.

Na dat doelpunt bleef het wapengekletter uit. AZ werd in de blessuretijd van de eerste helft nog gevaarlijk via Jahanbakhsh, maar zijn schot werd gesmoord door een verdediger van de Grieken. Kort na rust had de Iraans international de pech dat Paschalakis op tijd op zijn post was toen hij het met een schot vanaf een meter voor de achterlijn probeerde, maar daar bleef het eigenlijk bij.

Defensief had de equipe van trainer John van den Brom - die de aanwinsten Fred Friday en Mats Seuntjens als invallers liet debuteren en een basisplaats had ingeruimd voor Wout Weghorst - de zaken op orde en daarom weinig te duchten van de aanvallend machteloze nummer zes van Griekenland. De zege kwam dan ook geen moment meer in gevaar voor de ploeg uit de Kaasstad, die volgende week donderdag met een 1-0 overwinning op zak af zal reizen naar de alternatieve speellocatie Athene.